Wat doet een Leefstijlcoach?

Leestijd
6 minuten
Geplaatst op
09 april 2024

Wat doet een leefstijlcoach?

Wat doet een leefstijlcoach? Een lifestyle coach (de Engelse term) is een professional die zich richt op het begeleiden van individuen die hun dagelijkse gewoonten willen aanpassen. Dit omvat advies en begeleiding geven bij het verbeteren van voeding, het bevorderen van regelmatige lichaamsbeweging, het effectief beheren van stress, het optimaliseren van slaappatronen, het stimuleren van persoonlijke groei en het streven naar algeheel welzijn. 


In dit artikel lees je meer over:

 • Hoe onderscheidt een leefstijlcoach zich van andere professionals?
 • Welke vaardigheden ontwikkel je als leefstijlcoach?
 • De kernactiviteiten van een leefstijlcoach
 • Voorbeelden van enkele methoden die lifestyle coaches gebruiken
 • De positieve impact van een carrière als leefstijlcoach
 • Opleiding tot leefstijlcoach

Hoe onderscheidt een leefstijlcoach zich van andere professionals?

Terwijl diëtisten en voedingsdeskundigen zich voornamelijk richten op voedingsadvies, personal trainers op lichaamsbeweging en coaches op mentale gezondheid, biedt een leefstijlcoach een holistische benadering. Ze kijken naar het grotere plaatje, waarbij ze cliënten begeleiden bij het verbeteren van verschillende aspecten van hun leven.

Leefstijlcoaches onderscheiden zich doordat ze cliënten begeleiden bij zowel het aanpakken van ongezonde als gezonde gewoonten, zoals samengevat in 'BRAVO' factoren:

 • Bewegen
 • Roken
 • Alcohol
 • Voeding
 • Ontspanning

Lifestyle coaches zijn niet alleen gericht op het bereiken van specifieke doelen, maar ook op het bevorderen van het algeheel welzijn en een gebalanceerde levensstijl op lange termijn. Met hun expertise en ondersteuning helpen ze hun cliënten om niet alleen gezond te worden, maar ook om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal.

Welke vaardigheden ontwikkel je als leefstijlcoach?

Als lifestyle coach ontwikkel je een waardevolle mix van inlevingsvermogen, communicatievaardigheden en het vermogen om realistische doelen te stellen. Je creëert op maat gemaakte plannen en moedigt cliënten aan om stappen te zetten richting een gezondere levensstijl. Dit gebeurt vaak binnen programma's zoals de:

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI): Een programma dat mensen met overgewicht of obesitas begeleidt naar een gezondere levensstijl, vooral gericht op voeding, beweging en het verminderen van gezondheidsrisico's.

en Coaching Op Leefstijl (COOL): Een programma dat individuele coaching en groepsbijeenkomsten biedt om gedragsverandering te stimuleren op het gebied van voeding, beweging en stressmanagement, met als doel het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Het ondersteunen van je cliënten vraagt om expertise in voeding, beweging, stressmanagement en slaap, en om vaardigheden in gedragsverandering en het overwinnen van obstakels. Als lifestyle coach combineer je deze gezondheidskennis met coaching vaardigheden om individuen te begeleiden naar een verbeterd welzijn.

De kernactiviteiten van een leefstijlcoach

Een lifestylecoach doet veel meer dan je alleen adviseren. Je fungeert als een persoonlijke mentor op de reis naar een gezonder en gelukkiger leven  voor je cliënten. Dat doen leefstijlcoaches met:

 • Intake en evaluatie: Deze eerste stap is cruciaal. Tijdens een diepgaand persoonlijk gesprek worden levensstijl, doelen en behoeften van cliënten grondig besproken. Dit is het fundament waarop je als coach een op maat gemaakt plan zal bouwen.
 • Doelstellingen vaststellen: Samen met de cliënt wordt er gewerkt aan het vaststellen van realistische en haalbare doelen. Deze doelen zijn specifiek afgestemd op persoonlijke wensen en de uitkomsten van de intake.
 • Individuele begeleiding: Het geven van persoonlijke begeleiding en ondersteuning, waarbij een plan voortdurend wordt aangepast om de gestelde doelen te blijven ondersteunen. Deze flexibele benadering zorgt ervoor dat je cliënt gemotiveerd en op koers blijft.
 • Voedingsadvies: Een belangrijk onderdeel van leefstijlcoaching is voedingsadvies. Je leert iemand aan hoe diegene gezonde maaltijdplannen kan samenstellen en slimme voedselkeuzes kunt maken, wat essentieel is voor een gezonde levensstijl.
 • Advies lichaamsbeweging: Als coach ontwikkel je een trainingsprogramma dat aansluit bij het fysieke niveau van je cliënt en hun persoonlijke voorkeuren. Dit zorgt ervoor dat iemand gemotiveerd blijft en plezier houdt in bewegen.
 • Stressmanagement Als coach introduceer je effectieve technieken om stress te verminderen en te beheersen, waarbij je de nadruk legt op een belangrijk aspect van de BRAVO factoren: ontspanning.
 • Monitoring en evaluatie: Regelmatige evaluaties van de voortgang zijn essentieel om te zorgen dat je cliënten op koers blijven naar hun doelen. Deze momenten bieden ook de kans om het plan bij te stellen waar nodig.

 

De positieve impact van een carrière als leefstijlcoach

Het worden van een leefstijlcoach schenkt niet alleen voldoening, maar geeft jouw baan ook een positieve impuls. De voordelen voor je cliënten die voortkomen uit het kiezen van een carrière als lifestyle coach hangen direct samen met enkele belangrijke taken die je binnen dit vakgebied uitvoert.

 • Verbeterde voeding en lichaamsbeweging: Door anderen te helpen met het ontwikkelen van gezonde eetpatronen en plezierige trainingsprogramma’s, draag je bij aan hun fysieke gezondheid en welzijn. Tegelijkertijd help je hen bij het verwezenlijken van hun doelen
 • Effectief stressmanagement: Het aanleren van stressmanagementvaardigheden stelt mensen in staat om beter om te gaan met uitdagingen in het leven, wat resulteert in minder stress gerelateerde gezondheidsproblemen en een verbeterde kwaliteit van leven.
 • Beter slaappatroon: Door deskundige begeleiding te bieden voor een goede nachtrust, help je anderen om hun energie te verhogen, hun humeur te verbeteren en hun algehele gezondheid te optimaliseren.
 • Persoonlijke ontwikkeling: Hoewel soms minder belicht, speelt het ontwikkelen van zelfvertrouwen, assertiviteit en effectieve communicatievaardigheden een rol in leefstijlcoaching. Deze aspecten zijn van waarde omdat ze mensen in staat stellen om hun volledige potentieel te benutten, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Voorbeelden van enkele methoden die lifestyle coaches gebruiken

 • Mindfullness en meditatie: Lifestylecoaches kunnen cliënten helpen bij het ontwikkelen van mindfulness- en meditatietechnieken om stress te verminderen en emotioneel welzijn te bevorderen.
 • Gedragsverandering: Een belangrijk aspect van lifestyle coaching is het begeleiden van cliënten bij het identificeren van negatieve gewoonten en het aanleren van nieuwe, gezondere gedragspatronen.
 • Motivatie en accountability: Lifestylecoaches fungeren vaak als een bron van motivatie en accountability voor hun cliënten, hen aanmoedigen om hun doelen na te streven en verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.
 • Levensstijlintegratie: Het gaat niet alleen om het aanpassen van afzonderlijke aspecten van levensstijl. Het gaat ook om het integreren van gezonde gewoonten in het dagelijks leven van de cliënt, zodat ze duurzame veranderingen kunnen behouden op lange termijn.

Opleiding tot leefstijlcoach

Als je geïnspireerd bent geraakt en een carrière als leefstijlcoach overweegt, is een opleiding in dit vakgebied een uitstekende eerste stap. Een opleiding tot leefstijlcoach voorziet je van de noodzakelijke kennis en vaardigheden om anderen effectief te begeleiden en te ondersteunen bij het bereiken van hun levensdoelen. Je leert over cruciale onderwerpen zoals voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en meer, waardoor je een solide basis hebt om je cliënten te helpen slagen.


De opleiding tot Leefstijlcoach bij Civas

Begeleid mensen bij het verbeteren van hun algeheel welzijn:

Leefstijlcoach

Meer informatie

Andere Coaching Opleidingen die mensen helpen bij een gezondere levensstijl?

Bekijk al onze opleidingen binnen Leefstijl Coaching:

Coaching

Meer informatie

Lifecoach

Meer informatie

Coachingstechnieken met ACT, RET en TA

Meer informatie

Loopbaancoach

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Bij Civas kies je voor flexibilteit en kwaliteit!

 • Studeer wanneer het jou uitkomt met onze online opleidingen
 • Word gecertificeerde Leefstijlcoach
 • Mogelijkheid tot officiële BLCN beroepsregistratie voor consultvergoeding
 • Telefonisch bereikbaar om jouw vragen te beantwoorden