Wat doet een kindercoach?

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
25 april 2024

Ontdek de kracht van Kindercoaching

Op het gebied van kinderontwikkeling ben je wellicht al bekend met de uitdagingen waar kinderen en ouders tegenaan kunnen lopen. Wanneer een kind regelmatig worstelt met verdriet, angsten of een algemeen gevoel van ongemak, kan het zijn dat je als ouder of begeleider vastloopt in het vinden van de juiste ondersteuning. Dan komt kindercoaching naar voren als een waardevolle bron van begeleiding. In dit artikel leggen wij je uit wat een kindercoach doet.


In dit artikel bespreken we:

 • Wat doet een kindercoach?
 • Het doel van kindercoaching
 • Kindercoaching in de praktijk
 • Het belang en de impact van Kindercoaching
 • Ontdek de mogelijkheden van Kindercoaching bij Civas

Wat doet een kindercoach?

Kindercoaching is een specifieke vorm van coaching die gericht is op het begeleiden van kinderen in hun persoonlijke ontwikkeling, emotioneel welzijn en sociale vaardigheden.  Bij kindercoaching richten we ons voornamelijk op het kind en optimaliseren we de situatie op zo’n manier dat de natuurlijke ontwikkeling van het kind het gemakkelijkst verloopt. We coachen kinderen (en jongeren) om hun talenten, vaardigheden en kennis beter te gebruiken.

‘Bij kindercoaching staat het kind centraal.’

Maar we besteden ook aandacht aan ouders en andere gezinsleden. We proberen altijd om tot constructieve overeenstemming te komen. We verzoeken ouders om als steunfiguren op te treden.

Goed om te benoemen dat deze aanpak verschilt van opvoedcoaching, waar de aandacht gericht is op de opvoedvaardigheden van ouders.

De kindercoach gaat dus actief aan de slag met kinderen, met behoud van aandacht voor het gezin als geheel. Ze bieden een veilige en niet-oordelende ruimte waarin kinderen zich vrij voelen om hun gedachten, gevoelens en zorgen te uiten.

Dit omvat verschillende aspecten van begeleiding, waaronder:

 • Emotionele ondersteuning
 • Gedragsverandering
 • Sociale vaardigheden versterken

Een kindercoach creëert een omgeving waarin een kind zichzelf kan zijn en op een natuurlijke manier kan groeien. De focus ligt op de sterke punten en capaciteiten van het kind, en er wordt gekeken naar wat het kind al kan en al bezit. Door gebruik te maken van zijn of haar eigen talenten, vaardigheden en kennis, wordt er aan de specifieke behoeften van het kind gewerkt

Het doel van kindercoaching: Vergroot zelfvertrouwen en welzijn

Het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen is een van de belangrijkste bezigheden van de kindercoach. Ook is kindercoaching geschikt om opbouwend te werken en het constructief versterken van bestaande vaardigheden en kwaliteiten. Ook voor kinderen die willen leren om zo prettig mogelijk te leven met een beperking of niet-veranderbaar probleem is kindercoaching meestal geschikt.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kind dat leert om ADHD te accepteren. Of een kind dat moeite heeft met anders zijn vanwege hoogbegaafdheid.

Kindercoaching heeft als voornaamste doel het bevorderen van het welzijn en de gezonde ontwikkeling van het kind

Als kindercoach help je kinderen om hun potenties te ontplooien. En je helpt hen om competenties te ontwikkelen waarmee zo problemen kunnen verminderen. Daarnaast helpt de kindercoach bij het inrichten van het leven op een wijze die ontwikkeling gemakkelijker laat verlopen en die welzijn versterkt.

Zo ga je onder andere aan de slag met:

 • Zelfvertrouwen opbouwen: kinderen leren in zichzelf te geloven en hun capaciteiten te waarderen.
 • Versterken van sociale vaardigheden: het goed kunnen aangaan en onderhouden van sociale relaties vormt een onmisbaar onderdeel bij zelfvertrouwen en een gezonde identiteitsbeleving
 • Omgaan met uitdagingen: kinderen leren effectieve manieren om te gaan met emotionele uitdagingen die ze moet oplossen om tot gezonde ontwikkeling te komen
 • Effectieve vormen om problemen te verminderen: technieken om te zorgen dat door veranderingen in het denken en concrete gedragsoefeningen kinderen hun gedrag, gedachten en gevoelens waar ze last van hebben snel kunnen veranderen
 • De oplossingsgerichte benadering: oplossingsgericht werken kan in veel situaties worden ingezet en is tegelijkertijd een van de meest eenvoudige methodes die ooit werd ontwikkeld. Het is bovendien een bewezen effectieve (evidence based) benadering die geschikt is voor kinderen en gezinnen.

Door deze doelstellingen na te streven, biedt kindercoaching kinderen de nodige tools en ondersteuning om te gedijen en te groeien in verschillende aspecten van hun leven. Het uiteindelijke doel is om kinderen te empoweren, zodat ze zelfverzekerd en veerkrachtig kunnen zijn terwijl ze de uitdagingen van het opgroeien aangaan.

Kindercoaching in de praktijk: oud studente en professional Elske

Elske Bakker heeft een eigen praktijk in kindercoaching en -massage:

'Werken met kinderen geeft mij veel voldoening. Ik heb een eigen praktijk waarin ik kinderen coach en masseer. Daarnaast ben ik groepsleider op een behandelgroep voor kinderen in een orthopedagogisch centrum.’

Ik heb Kindercoaching bij Civas gedaan omdat ik meer voor kinderen wil betekenen. De opleiding is breed, er komen allerlei aspecten uit de ontwikkelingspsychologie in aan bod. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is volledig uit te gaan van het kind.

Civas studies binnen dit vakgebied:

Kindercoach opleiding
Gezinstherapie opleiding
Opvoedcoach opleiding

Elske Bakker

Het belang en de impact van Kindercoaching

Kindercoaching is van enorme waarde voor de groei, ontwikkeling en welzijn van kinderen. Het biedt een veilige omgeving waarin kinderen hun emoties kunnen begrijpen en uiten, hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen, sociale vaardigheden kunnen verbeteren en emoties leren reguleren. Daarnaast helpt het kinderen bij het ontwikkelen van praktische levensvaardigheden.

Kortom, kindercoaching is een krachtig instrument dat kinderen in staat stelt om hun volledige potentieel te bereiken en veerkrachtig te zijn in het leven.

Ontdek de mogelijkheden van kindercoaching bij Civas opleidingen

Heb je de wens om kindercoach te worden? Bij Civas Opleidingen geloven we in de kracht van kindercoaching. We zien hoe kindercoaches een positieve impact kunnen hebben op het leven van kinderen en hun families. Als je een passie hebt voor het werken met kinderen en je wilt bijdragen aan hun welzijn, dan is de opleiding tot Kindercoach bij Civas Opleidingen misschien wel iets voor jou.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de opleiding en de mogelijkheden als kindercoach. We helpen je graag op weg naar een betekenisvolle carrière waarin je het verschil kunt maken voor kinderen.


De opleiding tot kindercoach vind je hier

Bevorder het zelfvertrouwen en welzijn van kinderen als kindercoach

Kindercoach

Meer informatie

Andere opleidingen die het doel hebben kinderwelzijn te vergroten?

Bekijk alle opleidingen binnen kindercoaching

Jongerencoach

Meer informatie

Gezinstherapie

Meer informatie

Opvoedcoach

Meer informatie

Speltherapie

Meer informatie

Ontwikkelingspsychologie

Meer informatie

Kies voor flexibiliteit en kwaliteit met Civas online opleidingen

 • Geaccrediteerd Kindercoach opleiding
 • HBO-niveau
 • Telefonisch bereikbaar