Sport en voeding: wat heb je nodig?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
12 december 2023

Sport en voeding: wat heb je nodig?

Om optimaal te presteren tijdens het sporten én goed te herstellen na afloop is goede voeding essentieel. Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden bij krachttraining? Wat moet er op het menu staan als je aan duursport doet? En wat zijn de beste momenten om te eten en drinken? In dit blogartikel gaan we in op sport en voeding.

Krachttraining: eiwitrijke voeding

Wil je jouw spiermassa vergroten? Dan is het aan te raden om eiwitrijke voeding te eten. Eiwitten bevatten namelijk aminozuren en die zorgen voor nieuw spierweefsel. Goede eiwitbronnen zijn onder andere kwark, eieren en kipfilet. Let op: wanneer je meer eiwitten binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, kan dat leiden tot extra kilo’s.

Duursport: koolhydraatrijke voeding

Wanneer je langere tijd intensief beweegt, is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten eet. Op die manier blijft je energielevel op peil en houd je het sporten langer vol. Ga voor goede koolhydraten en kies voor bronnen als volkorenbrood, groente en fruit.

Eet- en drinkmomenten

Voor het sporten
Op maagklachten zit niemand te wachten. Voorkom daarom dat je vlak voor het sporten een grote maaltijd nuttigt. Wanneer je zo’n twee tot drie uur van tevoren goed eet en een halve liter vocht drinkt, heb je een optimale energie- en vochtbalans.

Tijdens het sporten
Sport je langer dan een uur? Houd dan tijdens het trainen een sportreep bij de hand en drink voldoende water. Indien je korter dan een uur traint, is het niet nodig om tijdens het sporten iets te eten.

Na het sporten
Om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor spierherstel, is het belangrijk dat je na het sporten goed ontbijt, luncht of dineert (afhankelijk van het tijdstip waarop je hebt gesport). Vergeet ook niet om goed te drinken.


> Ontdek de opleiding Sportvoeding