Meer zelfvertrouwen bij kinderen

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
07 januari 2020

5 tips voor meer zelfvertrouwen bij kinderen

Een kind dat zich zeker voelt van zichzelf, zit vaak lekker in zijn vel. Met de volgende tips geef je het zelfvertrouwen van kinderen een boost!

Opgroeien gaat gepaard met vallen en opstaan. En dus ook met situaties waarin kinderen zich onzeker voelen. Sommige kinderen worden zo onzeker dat ze het vertrouwen in zichzelf verliezen en negatief over zichzelf gaan denken. Zonde en onnodig. Met de volgende tips kan je deze negatieve spiraal ombuigen of proberen te voorkomen:

​Tip 1. Vervang storende gedachten door helpende gedachten

Gedachten hebben krachten. Zelfvertrouwen is sterk afhankelijk van hoe een kind denkt over prestaties. Bij weinig zelfvertrouwen laat je negatieve gedachten en emoties toe, zoals boosheid, verdriet, angst en minderwaardigheidsgevoelens. Dit zijn storende gedachten die een kind zeker niet verder helpen. Leer kinderen deze gedachten om te vormen tot gedachten waar ze wel wat aan hebben. Daardoor presteren ze beter, met positieve gevoelens tot gevolg.

​Tip 2. Versterk sociale vaardigheden

Kinderen met een gebrek aan zelfvertrouwen zijn vaak bezig met de mening van anderen en schatten die ook negatiever in. Ze vermijden sociale contacten en doen daardoor minder positieve leerervaringen op. Ze raken achter op sociaal vlak, wat weer een negatieve invloed heeft op hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Je helpt ze deze vicieuze cirkel doorbreken door hun sociale en assertieve vaardigheden te trainen. Ze doen zo positieve ervaringen op en komen in een opwaartse spiraal.

​Tip 3. Wees optimistisch

Optimisme helpt het zelfvertrouwen van kinderen versterken. Kinderen nemen optimisme, maar ook pessimisme over van hun ouders en leeftijdsgenootjes. Als ouder en opvoeder heb je dus een voorbeeldfunctie. Met een optimistische instelling creëer je positieve en hoopvolle verwachtingspatronen en dat kan weer gunstig uitpakken voor de prestaties van kinderen.

​Tip 4. Focus op sterke kanten

We zijn te veel geneigd om te focussen op wat er niet goed gaat. Maar daarmee ligt de nadruk op negatieve ervaringen. Keer het eens om: schenk aandacht aan de talenten en sterke kanten van een kind. Breng ze in kaart en laat ze tot bloei komen. Het zelfvertrouwen van kinderen zal toenemen, waardoor ze de dingen die minder goed gaan, ook beter aankunnen.

​Tip 5. Ga uitdagende situaties niet uit de weg

Faalangst speelt vaak een rol bij kinderen met weinig zelfvertrouwen. Het liefst vermijden ze bepaalde situaties uit angst niet aan de verwachtingen te voldoen. Maar hiermee ontzeggen ze zichzelf ook de kans op een positieve ervaring: want stel dat ze het wel hadden gekund? Help kinderen daarom met een lastige uitdaging. Loods ze er stapsgewijs doorheen, hou daarbij in de gaten wat ze aankunnen. Hierdoor krijgen ze de kans om hun angst te overwinnen.

​Meer weten?


> Schrijf je nu in voor de cursus Zelfvertrouwen voor kinderen
> Bekijk het studieaanbod op het gebied van psychologie en pedagogiek