In 5 stappen de juiste Coaching Opleiding kiezen

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
29 maart 2024

Jouw 5 stappen checklist naar de juiste Coaching Opleiding

Heb je de ambitie om een inspirerende coach te worden? Het kiezen van de juiste opleiding tot coach is cruciaal voor een succesvolle carrière als coach. Of je nu anderen wilt helpen met het bereiken van hun persoonlijke of professionele doelen, de kwaliteit van je opleiding bepaalt jouw effectiviteit als coach. Maar met zoveel opties, hoe kies je de coach opleiding die het beste bij jou past?


In dit artikel bespreken we:

 • Stap 1: Vind Jouw Coaching Niche
 • Stap 2: Kies een kwalitatieve opleiding
 • Stap 3: Overweeg de Praktische Aspecten
 • Stap 4: Focus op de Inhoud van de Opleiding
 • Stap 5: Neem de Eerste Stap
 • Onze Opleidingen

Stap 1: Vind Jouw Coaching Niche

Het vinden van je coaching niche is van vitaal belang voor het ontwikkelen van een succesvolle specialisatie. Met specialisaties variërend van kindercoach, ondernemerscoach tot loopbaan coach, is het cruciaal om een niche te kiezen die nauw aansluit bij jouw passies en waarden. Dit zorgt niet alleen voor authenticiteit in je coaching benadering, maar maakt je ook effectiever in het ondersteunen van je cliënten bij het behalen van hun doelen.

"Authenticiteit in coaching wordt vaak beschouwd als cruciaal omdat het de basis vormt voor een vertrouwensvolle relatie tussen de coach en de cliënt."

Door je te specialiseren in een specifieke niche, kun je jezelf positioneren als een expert op dat gebied. Dit vergroot je geloofwaardigheid door expertise en diepgaande kennis te tonen, en het verhoogt de aantrekkingskracht op potentiële cliënten. Het proces om je niche te vinden vraagt om zelfreflectie, onderzoek en experimenteren. Het draait om het vinden van een balans tussen je persoonlijke interesse en de behoeften van jouw potentiële cliënten.

Stap 2: Kies een kwalitatieve opleiding

Een goede coach opleiding biedt een balans tussen theorie, praktijk en echte coach ervaring. Zorg ervoor dat de coaching opleiding erkend is door relevante accreditaties en accreditatieorganisaties. Dit garandeert de kwaliteit en relevantie van de opleiding voor jouw toekomstige carrière.

Hier zijn enkele beroepsverenigingen die relevante accreditaties verstrekken binnen het vakgebied coaching:

 • ABvC: Voor professionals in counseling.
 • BLCN: Voor leefstijlcoaches met een HBO-achtergrond.
 • Nobco: Voor professionele coaches.

Net zoals jij het belangrijk vindt dat de kwaliteit van je coaching opleiding hoog is, hechten mensen die jou als coach overwegen ook waarde aan de papieren of ervaring die jij hebt. Ze zien deze keurmerken als een teken van professionele competentie en betrouwbaarheid.

Stap 3: Overweeg de Praktische Aspecten

Houd rekening met je huidige levenssituatie bij het kiezen van een opleiding tot coach. Flexibiliteit, de mogelijkheid tot online leren, en de kosten zijn allemaal belangrijke overwegingen. Kies een opleiding tot coach die past bij jouw schema en budget, maar die ook de diepgang en kwaliteit biedt die je nodig hebt. Bedenk voor jezelf: Welke coach opleiding past bij mij?

TIP!

Bij online studeren kun je profiteren van het voordeel dat je je eigen tempo kunt bepalen. Dit betekent dat je kunt studeren op een tempo dat bij jou past, zonder gebonden te zijn aan strikte lesroosters. Bovendien krijg je vaak de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer je examen wilt doen. Dit biedt je de flexibiliteit om je studie af te stemmen op jouw eigen schema en omstandigheden, wat resulteert in een meer gepersonaliseerde en efficiënte leerervaring.

Bij een Civas coaching opleiding kun je profiteren van een gepersonaliseerde aanpak. Je kunt zelf bepalen wanneer wilt starten, je toegang wilt hebben tot het cursusmateriaal en je kunt kiezen wanneer je het examen wilt afleggen.

Stap 4: Focus op Inhoud van de Opleiding

Een kwalitatieve opleiding biedt inzicht in psychologie, communicatietechnieken en specifieke methoden relevant voor jouw niche. Zowel bij online als fysieke coachingsopleidingen is het essentieel om praktijkervaring op te bouwen. Wees creatief en behaal je praktijkervaring op een van de volgende manieren:

 • Praktijkdagen: Als de opleiding (optionele) praktijkdagen aanbiedt, maak daar dan gebruik van. Tijdens de interactieve bijeenkomsten wordt er veel oefend met praktijksituaties. Dit is echt een waardevolle aanvulling op je kennis en zal je praktijkervaring ten goede komen.
 • Coaching uitwisseling: Zoek naar andere beginnende coaches die geïnteresseerd zijn in het uitwisselen van coachingsessies. Jij biedt gratis coaching aan in ruil voor coaching van hen.
 • Stage of mentorship: Zoek naar mogelijkheden voor stages of mentorprogramma's om onder begeleiding van ervaren coaches te werken en van hen te leren.
 • Proefcliënten: Bied gratis of tegen een gereduceerd tarief coachingsessies aan voor vrienden, familie of mensen in je netwerk om praktijkervaring op te doen en feedback te ontvangen.

Met de juiste opleiding ben je klaar om verschillende carrièremogelijkheden te verkennen. Of je nu overweegt een eigen praktijk te beginnen of je carrièrekansen binnen bedrijven of onderwijsinstellingen ziet, Coaches worden steeds meer gezocht.

Stap 5: Neem de Eerste Stap

Is deze checklist nuttig voor jou geweest? Ga verder met je oriëntatie. Ben je klaar om jouw reis naar een carrière als coach te beginnen? Zoek een niche die past bij jouw passies, ambities en levenssituatie. Met de juiste opleiding tot coach, toewijding en passie kun je een inspirerende coach worden die een blijvende impact heeft.

Onze Opleidingen

Wij bieden diverse leerpaden aan binnen het coaching domein, die je kunnen helpen bij het oriënteren, waaronder:

 • Life Coaching: Leer individuen te ondersteunen bij persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van hun levensdoelen.
 • Loopbaancoaching: Specialiseer je in het begeleiden van professionals bij hun carrièreplanning en -ontwikkeling.
 • Vitaliteitscoaching: Focus op het bevorderen van een gezonde levensstijl en welzijn.
 • Kindercoaching: Word expert in het ondersteunen van kinderen bij hun groei en ontwikkeling.
 • Gezinscoaching: Help gezinnen bij het verbeteren van hun onderlinge relaties en dynamiek.

Elke opleiding is zorgvuldig ontworpen om je de kennis, vaardigheden en praktijkervaring te bieden die je nodig hebt om een succesvolle coach te worden in jouw gekozen niche. Kies de coach opleiding die bij jou past en zet vandaag nog de eerste stap naar een inspirerende carrière als coach.


Misschien is deze Coaching Opleiding wat voor jou?

Enkele populaire coaching opleidingen bij Civas

Teamcoaching

Meer informatie

Intercultureel coach

Meer informatie

Burn out coach

Meer informatie

Seniorencoach

Meer informatie

Bij Civas willen wij jou de coaching verdieping geven die je verdient!

 • Geaccrediteerde Coaching Nascholing
 • Kies uit meer dan 80 verschillende coaching opleidingen
 • Studeer waar en wanneer jij dat wilt
 • Telefonisch bereikbaar om jouw vragen te beantwoorden
 • ABvC, BLCN & NoBco Accreditaties