Gezond eten met de Schijf van Vijf

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
19 februari 2018

Gezond en duurzaam eten met de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf geeft richtlijnen voor een gezond en duurzaam eetpatroon. Deze zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Hoe is de Schijf van Vijf opgebouwd? En wat moet er absoluut op het menu staan volgens dit hulpmiddel? In dit blogartikel lees je alles over de Schijf van Vijf.

De Schijf van Vijf in een notendop

De Schijf van Vijf is ontwikkeld door het Voedingscentrum en bestaat uit onderstaande vijf vakken. In elk vak worden adviezen gegeven voor een gezond eetpatroon. Omdat variatie belangrijk is, luidt het advies om elke dag uit elk vak van de Schijf van Vijf voedingsmiddelen te kiezen.

  • Groente en fruit
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Dranken

Groente en fruit

De Schijf van Vijf adviseert om met name voor verse (voorgesneden) groente te gaan. Ook diepvriesgroente, groente in blik of glas en gepureerde groente staan in de Schijf van Vijf. Hierbij is het wel belangrijk dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Voor fruit geldt eigenlijk hetzelfde: kies voor vers (voorgesneden) fruit of ga voor diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker.

Smeer- en bereidingsvetten

Verantwoord bakken en braden doe je volgens de Schijf van Vijf in vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet. Kies verder voor plantaardige oliën als olijf- en zonnebloemolie. En op de boterham? Daar kan je het best zachte margarine of halvarine voor gebruiken.

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Wie gezond wil eten, kiest voor (vette) vis, schaal- en schelpdieren, peulvruchten, onbewerkt vlees, eieren, tofu en tempé. Ook kant-en-klare vegetarische producten kan je op het menu zetten mits ze niet meer dan 1,1 gram zout per 100 gram bevatten. Voor wat betreft zuivel is het aan te raden om voor magere en halfvolle producten te gaan zoals halfvolle melk, magere kwark, 30+-kaas en zuivelspread. Noten dien je volgens de Schijf van Vijf ongezouten te eten.

Brood, graanproducten en aardappelen

Voor brood en graanproducten is het advies simpel: ga zo veel mogelijk voor volkorenproducten. Ook aardappelen maken deel uit van een gezond eetpatroon. Let op: kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpureepoeder kan je volgens de Schijf van Vijf beter in de schappen laten liggen.

Dranken

Dat het belangrijk is om elke dag voldoende te drinken, is bekend. Toch horen niet alle dranken in een gezond eetpatroon thuis. De Schijf van Vijf adviseert om vooral water, zwarte en groene thee te drinken. Daarnaast kan je in beperkte mate voor kruidenthee en koffie gaan.

Meer weten over gezonde voeding? Bekijk de opleidingen.


> Ontdek de opleiding voedingsdeskundige
> Opleiding Natuurvoedingsadviseur