Dipje of depressie?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
18 september 2017

Dipje of depressie?

Een depressie herken je aan een aantal symptomen. Door deze tijdig op te merken, kan je voorkomen dat de situatie verder verslechtert. In dit blogartikel zetten we 12 symptomen van een depressie op een rij. Herken je meerdere symptomen, waaronder de eerste twee? Trek dan aan de bel bij je huisarts.   

12 symptomen van een depressie

 • Aanhoudend somber gevoel
 • Minder plezier/interesse
 • Slaapproblemen
 • Negatieve gedachten
 • Verminderd denkvermogen
 • Gewichtsverlies of – toename
 • Geen energie
 • Negatief zelfbeeld
 • Huilen
 • Verminderde seksdrive
 • Lichamelijke klachten
 • Hypochondrie

Aanhoudend somber gevoel

Een dipje hebben we allemaal weleens. Gelukkig is zo’n periode meestal van korte duur en voel jij je een paar dagen later weer beter. Wanneer je langdurig en op dagelijkse basis met sombere gevoelens rondloopt, kan het zijn dat je kampt met een depressie.

Minder plezier/interesse

Wanneer je merkt dat je eigenlijk nergens meer plezier uit haalt of interesse in heeft, kan dat een indicatie zijn. Zeker wanneer dit gepaard gaat met een of meerdere andere symptomen. Het gaat dan niet om een paar ‘baaldagen’, maar om een langdurige periode. 

Slaapproblemen

Je kan geen slaap vatten of slaapt juist heel veel, maar blijft moe. Wanneer je dergelijke slaapproblemen voor lange tijd ondervindt, kan er sprake zijn van een depressie of beginnende depressie.

Negatieve gedachten

Voel jij je wanhopig? Denk je steeds vaker aan de dood? Fantaseer je over zelfmoord? Dan is dat een duidelijke indicatie voor een depressie. Wanneer jij je hierin herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken. 

Verminderd denkvermogen

Een afnemende concentratie, niet goed kunnen nadenken en besluiteloosheid komen vaak voor bij mensen die een depressie hebben. 

Gewichtsverlies of -toename

Ben je de afgelopen tijd flink aangekomen of afgevallen zonder dat je bewust meer of minder bent gaan eten? Heb je veel meer trek dan voorheen of juist bijna geen eetlust? Beide gevallen kunnen wijzen op een depressie.

Geen energie

Je voelt je futloos en kan je nergens toe zetten. Zelfs simpele huishoudelijke klusjes laat je liggen. Ook neem je steeds minder vaak het initiatief. Herkenbaar? 

Negatief zelfbeeld

Mensen met een depressie hebben vaak het gevoel dat ze niets toevoegen en kampen met schuldgevoelens ten opzichte van familie, vrienden of collega’s. 

Huilen

Moet je regelmatig huilen zonder dat het oplucht? Of wil je huilen maar lukt het niet? Dan kan dat mogelijk komen door een depressie. 

Verminderd seksdrive

Wie aan een depressie lijdt, heeft vaak minder seksuele gevoelens dan voorheen. Bij depressieve mannen komen erectiestoornissen vaak voor.

Lichamelijke ongemakken

Naast mentale symptomen, kan een depressie zich ook uiten in lichamelijke klachten. Druk op de borst, hoofdpijn, rugpijn, verstopping, een droge mond, hartkloppingen, duizelingen en trillende handen zijn een aantal veelvoorkomende symptomen. 

Hypochondrie

Indien je overbezorgd bent over het functioneren van je lichaam kan dat een symptoom zijn van een depressie. Bij elke klacht die je ervaart, denk je aan het ergste. 

Anderen helpen bij depressie en burn out?

> Ontdek de opleiding Burn-out coach