Dipje of depressie?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
18 september 2017

Dipje of depressie?

Een depressie herkent u aan een aantal symptomen. Door deze tijdig op te merken, kunt u voorkomen dat de situatie verder verslechtert. In dit blogartikel zetten we 12 symptomen van een depressie op een rij. Herkent u meerdere symptomen, waaronder de eerste twee? Trek dan aan de bel bij uw huisarts.   

12 symptomen van een depressie

 • Aanhoudend somber gevoel
 • Minder plezier/interesse
 • Slaapproblemen
 • Negatieve gedachten
 • Verminderd denkvermogen
 • Gewichtsverlies of – toename
 • Geen energie
 • Negatief zelfbeeld
 • Huilen
 • Verminderde seksdrive
 • Lichamelijke klachten
 • Hypochondrie

Aanhoudend somber gevoel

Een dipje hebben we allemaal weleens. Gelukkig is zo’n periode meestal van korte duur en voelt u zich een paar dagen later weer beter. Wanneer u langdurig en op dagelijkse basis met sombere gevoelens rondloopt, kan het zijn dat u kampt met een depressie.

Minder plezier/interesse

Wanneer u merkt dat u eigenlijk nergens meer plezier uit haalt of interesse in heeft, kan dat een indicatie zijn. Zeker wanneer dit gepaard gaat met een of meerdere andere symptomen. Het gaat dan niet om een paar ‘baaldagen’, maar om een langdurige periode. 

Slaapproblemen

U kunt de slaap niet vatten of slaapt juist heel veel, maar blijft moe. Wanneer u dergelijke slaapproblemen voor lange tijd ondervindt, kan er sprake zijn van een depressie of beginnende depressie.

Negatieve gedachten

Voelt u zich wanhopig? Denkt u steeds vaker aan de dood? Fantaseert u over zelfmoord? Dan is dat een duidelijke indicatie voor een depressie. Wanneer u zich hierin herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken. 

Verminderd denkvermogen

Een afnemende concentratie, niet goed kunnen nadenken en besluiteloosheid komen vaak voor bij mensen die een depressie hebben. 

Gewichtsverlies of -toename

Bent u de afgelopen tijd flink aangekomen of afgevallen zonder dat u bewust meer of minder bent gaan eten? Heeft u veel meer trek dan voorheen of juist bijna geen eetlust? Beide gevallen kunnen wijzen op een depressie.

Geen energie

U voelt zich futloos en kunt zich nergens toe zetten. Zelfs simpele huishoudelijke klusjes laat u liggen. Ook neemt u steeds minder vaak het initiatief. Herkenbaar? 

Negatief zelfbeeld

Mensen met een depressie hebben vaak het gevoel dat ze niets toevoegen en kampen met schuldgevoelens ten opzichte van familie, vrienden of collega’s. 

Huilen

Moet u regelmatig huilen zonder dat het oplucht? Of wilt u huilen maar lukt het niet? Dan kan dat mogelijk komen door een depressie. 

Verminderd seksdrive

Wie aan een depressie lijdt, heeft vaak minder seksuele gevoelens dan voorheen. Bij depressieve mannen komen erectiestoornissen vaak voor.

Lichamelijke ongemakken

Naast mentale symptomen, kan een depressie zich ook uiten in lichamelijke klachten. Druk op de borst, hoofdpijn, rugpijn, verstopping, een droge mond, hartkloppingen, duizelingen en trillende handen zijn een aantal veelvoorkomende symptomen. 

Hypochondrie

Indien u overbezorgd bent over het functioneren van uw lichaam kan dat een symptoom zijn van een depressie. Bij elke klacht die u ervaart, denkt u aan het ergste. 

Anderen helpen bij depressie en burn out? Schrijf u nu in voor de opleiding Vitaliteitscoach of opleiding Burn out coach.