Depressie: de symptomen bij vrouwen

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
18 september 2017

Depressie: de symptomen bij vrouwen

Wie depressief is, kampt met een teveel aan stresshormonen en een tekort aan urocortine: een stress onderdrukkend stofje. Doordat het stressmechanisme bij vrouwen anders vergrendeld is dan bij mannen, ervaren vrouwen depressie op een andere manier dan mannen. Dat betekent ook dat de symptomen deels kunnen verschillen. In dit blog zetten we de ‘typische symptomen’ van depressie bij vrouwen op een rij. 

Veel huilen

Vrouwen die kampen met een depressie zijn vaak erg emotioneel. Onbedaarlijke huilbuien zijn dan ook een veelvoorkomend symptoom. 

Schuldgevoel

Depressieve vrouwen worden vaak verteerd door schuldgevoelens. Ze voelen zich schuldig ten opzichte van hun partner, kinderen, familie en collega’s.

Onzekerheid

Bij vrouwen uit een depressie zich in gevoelens van onzekerheid. Ze hebben een laag zelfbeeld en voelen zich nutteloos.

Thuis opsluiten

Vrouwen die aan een depressie lijden, sluiten zich in veel gevallen thuis op. Depressieve mannen zijn minder emotioneel en komen meer buitenshuis.

Eetproblemen

Waar mannen met een depressie eerder naar verslavende middelen als drank en drugs grijpen, ontwikkelen depressieve vrouwen sneller een eetstoornis. Dat uit zich in extreem veel of weinig eten.