Dáárom is bewegen gezond

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
12 december 2023

Dáárom is bewegen gezond

Vaker de auto laten staan, de trap nemen in plaats van de lift, elk half uur de benen strekken. De meeste mensen zijn bekend met deze adviezen rond ‘voldoende bewegen’. Maar waarom is het nou eigenlijk zo gezond om regelmatig in beweging te zijn? In dit blogartikel zetten we 10 voordelen van bewegen op een rij.

1. Minder kans op hart- en vaatziekten

Lichaamsbeweging is goed voor je bloeddruk en cholesterolgehalte en vermindert de kans op aderverkalking. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk af.

2. Meer energie

Wanneer je regelmatig beweegt, wennen je spieren, hart, longen en bloedvaten hieraan en gaat bewegen je steeds makkelijker af. Het resultaat? Meer energie.

3. Gezond gewicht

Door actief te bewegen, verbrand je calorieën. Wie geregeld sport, kan dan ook makkelijker een gezond gewicht behouden.

4. Betere spijsvertering

Indien je regelmatig beweegt, verbetert je conditie. Je lichaam gaat als het ware in een hogere versnelling functioneren en verteert voeding efficiënter en effectiever.

5. Positief zelfbeeld

Wie regelmatig sport, heeft vaak een positiever zelfbeeld. Niet alleen omdat je lichaam er strakker uitziet, maar ook omdat je jezelf fit en vitaal voelt.

6. Goede nachtrust

Eindeloos woelen in bed of snoozen in de ochtend is er niet meer bij wanneer je voldoende beweegt. Sporten zorgt er namelijk voor dat je makkelijker in slaap valt én dieper slaapt.

7. Beter denkvermogen

Bij intensieve beweging neemt de bloedsomloop toe. Dat betekent dat er ook meer zuurstof bij je hersenen komt waardoor je denkvermogen verbetert.

8. Minder stress

Wanneer je intensief beweegt, maak je de ‘geluksstofjes’ endorfine en dopamine aan. Hierdoor laat je zorgen en stress gemakkelijker van je afglijden.

9. Gezonde botten

Na het dertigste levensjaar worden onze botten steeds brozer. Door je botten regelmatig te belasten, vertraag je dit proces.

10. Euforisch gevoel

Bij inspanning maakt je lichaam de stof fenylethylamine aan. Een zogeheten ‘liefdeshormoon’ waardoor je jezelf euforisch en gelukkig voelt.

Meer weten?


> Ontdek de opleiding Vitaliteitscoach
> Ontdek de opleiding Sportvoeding