Ayurvedische kruiden

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
01 januari 2018

Ayurvedische kruiden: voor een optimale gezondheid

Ayurvedische kruiden worden al duizenden jaren gebruikt om uiteenlopende aandoeningen te behandelen. Welke medicinale eigenschappen hebben Ayurvedische kruiden? Op basis waarvan vindt de selectie van de kruiden plaats? En op welke manier kunnen Ayurvedische kruiden toegediend of ingenomen worden?

Voorkomen en genezen

Ayurvedische kruiden helpen het lichaam te ontgiften en hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast kunnen ze de spijsvertering bevorderen, mentale helderheid vergroten en zenuwen kalmeren. Ayurvedische kruiden worden zowel gebruikt voor het behandelen van klachten als het voorkomen van gezondheidsproblemen.

​Balans

De Ayurvedische geneeskunde kent honderden kruiden. Voor elke aandoening is dan ook wel een passend kruid te vinden. Bij het behandelen van een cliënt wordt niet alleen gekeken naar de betreffende kwaal, maar ook naar de overheersende dosha (Vata, Pitta of Kapha). Door de kruiden hierop af te stemmen, kunnen de dosha’s gelijkgetrokken worden en komt het lichaam in balans.

Van poeder tot thee

Ayurvedische kruiden kan je op allerlei manieren innemen of toedienen. Zo worden de kruiden onder andere verwerkt tot poeders, tabletten, zalven, oliën en thee. Vaak schrijft men in de Ayurvedische geneeskunde meerdere kruiden in verschillende doseringen voor, zodat de kruiden elkaar versterken.
Met de opleiding Ayurveda maak je intensief kennis met onder andere dit, en meer uit dit beproefde gezondheidssysteem uit India.

Meer weten over Ayurvedische kruiden?


> Ontdek de cursus ayurveda
> Ontdek de opleiding kruidengeneeskunde