16 tips voor meer zelfvertrouwen

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
09 oktober 2017

16 tips voor meer zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen komt vaak voor en kan een grote impact hebben op het levensgeluk. Zo worden kansen bijvoorbeeld niet gepakt en relaties niet aangegaan, want: ‘het zal toch wel niet lukken.’ Zonde. In dit blogartikel zetten we 16 tips op een rij om het zelfvertrouwen te vergroten.

Denk positief

Probeer de zaken zoveel mogelijk op een positieve manier te bekijken. Word je bijvoorbeeld afgewezen voor een baan? Dan is dat niet omdat je niet goed genoeg bent, maar omdat er een andere baan in het verschiet ligt die nog veel beter bij je past.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Kijk naar wat jij te bieden hebt en vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten. Bovendien lijkt het gras bij een ander altijd groener.

Focus op jouw sterke punten

Ben je blij met je sprekende ogen of je gevoel voor humor? Focus dan op die punten. Je zult zien dat je jezelf zekerder voelt.

Wees niet bang om te falen

Iedereen maakt fouten en dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog: door fouten te maken, leer je en kom je een stap dichterbij jouw doelen.

Vier je successen

Heb je iets bereikt waar je trots op bent? Vergeet dan niet om het te vieren. Ook al gaat het om kleine overwinningen.

Accepteer je zwakke punten

Niemand is perfect. Door je zwakke punten te accepteren, ontstaat er meer ruimte voor je sterke punten.

Ontdek je talenten

Geef je op voor cursussen die je aanspreken en ontdek jouw talenten. Vaak heb je er meer in huis dan je denkt. Vraag ook aan familie en vrienden om jouw talenten te benoemen. Zij kijken vaak op een heel andere manier naar je.

Sta open voor feedback

Zie feedback niet als een aanval of een bevestiging van je zwakke punten, maar als een manier om te kunnen groeien.

Leef gezond

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een positief zelfbeeld. Kortom: eet gezond, sport regelmatig en neem voldoende rust.

Doe wat je leuk vindt

De dingen die je leuk vindt om te doen, kan je vaak ook goed. En dát geeft vertrouwen. Maak dus vaker tijd vrij voor de dingen waar je plezier uit haalt.

Laat je inspireren

Er zijn ontzettend veel boeken en documentaires die je kunnen helpen om zelfverzekerder en positiever in het leven te staan.

Spreek jezelf moed in

Door elke ochtend een motiverende zin tegen uzelf te zeggen, gaat u het op een gegeven moment ook geloven. Een goede manier om de dag te starten.

Werk aan je houding

Wie een krachtige houding aanneemt, komt zelfverzekerder over. In het begin voelt het wellicht als een act, maar in de loop der tijd zal je jezelf ook echt zekerder voelen.

Verzorg jezelf goed

Wanneer je aandacht aan je uiterlijk besteedt, heeft dat een positief effect op je zelfbeeld. Ga dus goed verzorgd de deur uit.

Schrijf complimenten op

Complimenten gaan vaak het ene oor in en het andere oor uit. Schrijf ze eens op en lees ze terug op momenten dat je jezelf onzeker voelt.

Ga om met positieve mensen

Positiviteit werkt aanstekelijk. Omring jezelf zo veel mogelijk met positieve mensen.

> Ontdek de opleiding Zelfontwikkeling