10 tips om verdriet te verwerken

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
20 december 2017

10 tips om verdriet te verwerken

Een verbroken relatie, het overlijden van een dierbare, een conflict in de familie: iedereen krijgt in het leven weleens te maken met verdriet. Hoe ga je op een constructieve manier om met deze lastige, maar onvermijdelijk emotie? In dit blogartikel geven we 10 tips om verdriet te verwerken.

  • Laat uw tranen gaan
  • Zet uw gevoelens op papier
  • Zoek het op
  • Sport regelmatig
  • Blijf lachen
  • Zorg voor afleiding
  • Doe ontspanningsoefeningen
  • Schaam u niet
  • Zoek steun
  • Geef uzelf de tijd

Laat je tranen gaan

Hoewel we vaak het gevoel hebben dat we sterk moeten zijn, blijkt uit verschillende studies dat het loont om tranen de vrije loop te laten. Door te huilen komt namelijk het ‘geluksstofje’ endorfine vrij, waardoor je jezelf beter voelt.

Zet je gevoelens op papier

Wanneer je verdrietig bent, denk je vaak aan niets anders. Door je gevoelens en gedachten op papier te zetten, kan je met afstand naar de situatie kijken en makkelijker je verdriet verwerken.

Zoek het op

Het is verleidelijk om zo min mogelijk bij je verdriet stil te staan. Toch is het aan te raden om dagelijks een (vast) moment te kiezen waarop je bewust met je verdriet bezig bent. Zo voorkom je dat jij je gevoelens opkropt.

Sport regelmatig

Sporten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Wie dagelijks zo’n dertig minuten in beweging is, zal zich dan ook beter voelen.

Blijf lachen

Uit onderzoek blijkt dat je gemoedstoestand verbetert wanneer je glimlacht; zelfs als het een niet gemeende glimlach is. Probeer dus om regelmatig een lach op je gezicht te toveren.

Zorg voor afleiding

Het is niet goed om je verdriet weg te stoppen, maar dat betekent niet dat je er de hele dag mee bezig hoeft te zijn. Door leuke dingen te doen, kan jij je zinnen verzetten en zal je merken dat er nog genoeg is waar je plezier uit haalt.

Doe ontspanningsoefeningen

Mindfulness, yoga en meditatie helpen bij verdriet verwerken omdat het accepteren van gedachten, ervaringen en gevoelens hierbij centraal staat. Het is dus zeker de moeite waard om je elke dag even terug te trekken.

Schaam je niet

Voel jij je al weken ellendig omdat je kat is overleden? Ben je nog steeds verdrietig omdat die blind date op niets is uitgelopen? Ook al lijkt de reden van je verdriet voor anderen klein; je gevoelens mogen er zijn.

Zoek steun

Verdriet verwerken gaat vaak makkelijker als jij je gevoelens deelt met vrienden of familie. Je staat er dan niet alleen voor en je kan je ei kwijt. In sommige situaties kan het fijn zijn om steun te zoeken bij iemand die wat verder van je af staat.

Geef jezelf de tijd

Vooral bij ingrijpende gebeurtenissen als het overlijden van een dierbare kan het lang duren voordat jij je beter voelt. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om het verdriet te verwerken. Rouwcounseling biedt hier een uitstekende basis voor counselors die zich willen specialiseren in rouwbegeleiding.

Merk je dat je steeds veder wegzakt in het verdriet? Voel jij je neerslachtig of depressief? Blijf dan niet in je eentje worstelen met je gevoelens en zoek professionele hulp!


> Ontdek de opleiding Rouwcounseling
> Ontdek de opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)
> Ontdek de opleiding Positieve psychologie