Zoom instructie voor praktijkevenementen

Een aantal praktijkdagen kan je online bijwonen, via de videoconferentie software van ZOOM. Kijk in het online studentenportaal of en wanneer dit voor jouw opleiding plaatsvindt. Alle vragenuurtjes zijn sowieso geheel online te volgen. 

Hoe neem ik deel aan de online lessen via Zoom?

De docent heeft het klassikale lesprogramma omgezet naar een online lesprogramma. Op de maandag voorafgaand aan jouw lesweekend ontvang je van je docent een e-mail, met daarin een link van ZOOM. Per lesdag ontvang je een aparte link. Wanneer je op het afgesproken tijdstip op deze link klikt, vanaf PC of laptop, dan ben je direct in de online omgeving. Je kan nu het online college op je scherm, mét beeld en geluid, bijwonen. Onze ervaring is dat door een tablet niet alle functie worden ondersteund. Bij deze lesdagen is namelijk een webcam nodig.

Hoe kan ik vragen stellen en met andere deelnemers samenwerken?

Heb je een vraag tijdens het college, dan kan je deze eenvoudig stellen met de chatfunctie binnen ZOOM. Ook is het mogelijk om tijdens de lesdag in groepjes samen te werken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Breakrooms, een van de functionaliteiten van ZOOM. Tijdens de eerste lesdag legt de docent uit hoe Breakrooms in zijn werking gaan. 

Welke apparatuur heb ik nodig?

Om deel te nemen aan de online lessen via ZOOM, heb je een stabiele internetverbinding nodig. Daarnaast heb je de beschikking over een PC of laptop. Een tablet heeft niet de voorkeur omdat het niet alle functies ondersteund. Je smartphone is niet, of zeer beperkt, geschikt om deel te nemen. Je apparaat heeft in ieder geval een microfoon en een webcam nodig.

Heb je een zwakke internetverbinding?

Indien je (wifi-) internetverbinding zwak of niet stabiel is, dan kan je het beste je webcam tijdelijk uitzetten. Zonder webcam wordt de internetverbinding namelijk veel minder belast. Ook zonder webcam kan je meeluisteren, praten en de slides van je docent bekijken. Andere deelnemers kunnen je dan echter niet zien. Zodra het lesonderdeel erom vraagt in beeld deel te nemen, zet je de webcam weer aan.

Oefening baart kunst

Wij raden je aan om voorafgaand aan je eerste college te oefenen met ZOOM, bijvoorbeeld met een vriend of familielid. Je kan een gratis account aanmaken op https://zoom.us/signup. Daarna kan je zelf een ZOOM-sessie starten of inplannen en de diverse functionaliteiten uitproberen, zoals chatten, scherm delen, hand opsteken, etc.

Meer informatie?

Op de website van ZOOM en op Youtube kan je verschillende instructievideo's bekijken. Bijvoorbeeld: hoe je kan deelnemen aan een meeting of hoe je video en audio kan inschakelen of bedienen, of hoe je jouw scherm kan delen.

Heb je technische ondersteuning nodig dan kan je tijdens het lesweekend van 9:00 tot 10:30 uur bellen met PC Computerhulp op telefoonnummer 06- 25 05 25 66.

Wij wensen je veel succes met de voorbereidingen op het online praktijkevenement. Verdere vragen kan je per e-mail stellen via info@civas.nl.