Studiepakket Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach

Studiepakket Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach

Leer hoe je mensen en organisaties kunt helpen om energieker en vitaler te worden.

hbo-niveau
16mnd.
€ 1225 of 12 x € 108 p/m
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Als voedingsdeskundige en vitaliteitscoach combineer je twee expertises die nauw met elkaar samenhangen. Met jouw vakkennis over voeding en vitaliteit help je mensen om de juiste balans te vinden op het gebied van hun energie, emotionele gezondheid, leefstijl en welzijn. Naast coaching op individueel niveau adviseer je ook organisaties op het gebied van vitaliteit, Nu stress en burn-out steeds vaker op de loer liggen, doen ook organisaties steeds vaker een beroep op deskundigen om hun medewerkers fit, gelukkig en gezond te houden. Het studiepakket Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach bestaat uit de complete en geaccrediteerde opleidingen Voedingsdeskundige en Vitaliteitscoach.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Ontwikkeld door vakspecialisten
 • Twee elkaar versterkende opleidingen in één pakket
 • Elke maand een online vragenuur met je docent
 • Haal een erkend diploma
 • Start je eigen praktijk als voedingsdeskundige en vitaliteitscoach

Na afronding

Voeding en vitaliteit gaan hand in hand. Een gezonde leefstijl helpt je om in balans te blijven. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Met het studiepakket Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach leer jij mensen hoe ze energieker en vitaler kunnen worden. Je besteedt daarbij niet alleen aandacht aan voeding en lichaamsbeweging, maar ook aan hun sociale, emotionele en spirituele ontwikkeling.

Voeding
Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je cliënten. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Van welke voedingsstoffen krijg je energie? Welke ingrediënten maken een (werk)dag lichter? Met welke maaltijd kan een cliënt zichzelf weer opladen? Een kleine verandering in het voedingspatroon kan een grote verandering in iemands leven zijn. Dit en nog veel meer leer je in onze opleiding Voedingsdeskundige.

Energiebalans
Wat kost energie en wat levert energie op? Het kan soms heel verhelderend zijn voor een cliënt om dat in kaart te brengen. Hoe kies je waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen zegt? Als je weet waar je blij en gelukkig van wordt, is het slim om daar meer van te doen. Op individueel niveau help je cliënten om te ontdekken hoe ze hun leven meer in de juiste richting kunnen sturen.

Zingeving
Soms zijn mensen het plezier in hun werk kwijt. Ze weten niet meer waarom ze doen wat ze doen. Jij helpt ze om dat plezier terug te vinden. Om te ontdekken waar hun talenten liggen en hoe ze die het beste kunnen benutten. Hoe ze meer voldoening halen uit het samenwerken met hun collega’s. Want ook dat draagt bij aan een grotere vitaliteit.

Organisaties
Vitale mensen werken effectiever en zijn minder vaak ziek. Daarom schakelen organisaties steeds vaker voedingsdeskundigen en vitaliteitscoaches in. Jij helpt werkgevers om hun medewerkers fitter, weerbaarder en gelukkiger te maken. Je stelt vitaliteitstrajecten op en begeleidt medewerkers naar een betere versie van zichzelf. Precies dat staat centraal in onze opleiding Vitaliteitscoach.

Begin je eigen praktijk
Met de kennis uit de opleiding Voedingsdeskundige in je achterzak ben je helemaal klaar om je eigen praktijk te beginnen. Voeg daar de specialisatie Vitaliteitscoach aan toe en je hebt je eigen niche gevonden. Er is steeds meer vraag naar professionele voedingsdeskundigen en vitaliteitscoaches. Met dit studiepakket kun je zowel mensen als organisaties helpen aan een vitaler leven

Programma

In de opleiding Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach leer je alles over voeding, vitaliteit en de relatie daartussen. Je leert hoe je mensen kunt helpen om te kiezen voor een gezondere leefstijl. Daarnaast ga je op geestelijk gebied met cliënten aan de slag, zodat ze ook emotioneel en spiritueel het beste uit zichzelf kunnen halen. Deze opleiding besteedt intensief aandacht aan:

 • de invloed van voeding en leefstijl op vitaliteit
 • de bouwstenen van vitaliteit en de vitaliteitscirkel
 • het geven van gerichte voedings- en leefstijladviezen
 • mensen en organisaties helpen om gezondere keuzes te maken
 • de verschillende factoren van geestelijk welzijn
 • emotiemanagement met mindfulness en AGCT
 • de aanpak van stress, overspannenheid en burn-out
 • het ontwikkelen en begeleiden van vitaliteitstrajecten

Maandelijks online vragenuur
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of doe mee aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Voedingsdeskundige zijn:

 • Je hebt basiskennis over biologie en de manier waarop voeding de fysiologische behoefte van het menselijk lichaam vervult.
 • Je weet hoe het spijsverteringsstelsel en de stofwisseling werkt.
 • Je bent op de hoogte van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding en eten.
 • Je hebt kennis over de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, hun functies en hun aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis over de verschillende voedingsmiddelen die te koop zijn en hoe je ze moet bewaren en klaarmaken.
 • Je kent de algemene, wetenschappelijk aanvaarde voedingsinzichten.
 • Je kent daarnaast ook een aantal alternatieve voedingsinzichten.
 • Je kent de verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving over supplementen en grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je hebt kennis van de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je hebt kennis van de meest populaire diëten en hun risico’s.
 • Je bent in staat om inzicht te krijgen in de voedings- en leefpatronen van je cliënten.
 • Je kunt individuele richtlijnen, adviezen en eetpatronen opstellen voor je cliënten, en je kunt ze ook onderbouwen.
 • Bij gezondheidsklachten kun je gerichte voedingsadviezen geven.
 • Je hebt de communicatie- en coachvaardigheden die nodig zijn om cliënten succesvol te begeleiden naar een gezondere eet- en leefgewoonten.
 • Je hebt alle kennis en vaardigheden in huis om een professionele praktijk als voedingsdeskundige of voedingsconsulent op te zetten.

De leerdoelen van de opleiding Vitaliteitscoach zijn:

 • Je kent de invloed van voeding en leefstijl op vitaliteit.
 • Je hebt kennis over vitaliteit, stress, overspannenheid en burn-out.
 • Je weet hoe je een vitaliteitstraject moet ontwikkelen en begeleiden.
 • Je herkent de signalen van overmatige stress, kunt een screening uitvoeren op risicofactoren en dit vertalen naar een actieplan.
 • Je hebt kennis over emotiemanagement met mindfulness oefeningen en aandachtgerichte cognitieve therapie (AGCT).
 • Je weet wat vitaliteitsverlies binnen organisaties is en ook wat de invulling en invloed van vitaliteitsbeleid binnen organisaties is.
 • Je bent bekend met (de voorwaarden voor) gedragsverandering bij individuen en bij organisaties.
 • Je weet welke invloed zingeving en werken vanuit je passie en met je talenten heeft op de vitaliteit.
 • Je kunt organisaties adviseren over vitaliteitsbeleid en vitaliteitsmanagement.

Profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs
De opleiding Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach bestaat uit twee geaccrediteerde opleidingen: de opleiding Voedingsdeskundige, die je klaarstoomt voor je eigen praktijk, en de opleiding Vitaliteitscoach. Kies je voor dit opleidingspakket, dan profiteer je van een aantrekkelijke pakketprijs. Je krijgt de opleiding als één geheel thuis. Qua volgorde is het aan te raden te starten met de opleiding Voedingsdeskundige en daarna de opleiding Vitaliteitscoach op te pakken. Je bepaalt zelf het tempo waarin je de studies volgt.

Samengesteld door ervaren vakdocenten
Het lesmateriaal is samengesteld door deskundige en ervaren vakdocenten. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kunt opnemen en onthouden. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

Diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het Civas-diploma Voedingsdeskundige en Vitaliteitscoach

Accreditaties

- Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen

- Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC)

- Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)

- Vereniging van Soma Therapeuten (NVST)

- Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie met optionele praktijkdagen
Niveau
hbo-niveau
Type
Studiepakket
Omvang

33 lessen

Studieduur
16 maanden
Lesgeld
€ 1225 of 12 x € 108
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Praktijkdag Voedingsadvies

Datum Prijs Locatie
donderdag 27 juni 2024
€ 245.00
Aristo Amsterdam Sloterdijk
vrijdag 15 november 2024
€ 245.00
Aristo Amsterdam Sloterdijk

Praktijkdag Voedingsdeskundige Coaching

Datum Prijs Locatie
vrijdag 19 april 2024
€ 245.00
Aristo Amsterdam Sloterdijk
vrijdag 11 oktober 2024
€ 245.00
Aristo Amsterdam Sloterdijk

Praktijkweekend Positief coachen

Datum Prijs Locatie
zaterdag 8 juni 2024
€ 485.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
zaterdag 12 oktober 2024
€ 485.00
Watletjenu Zaltbommel

Online vragenuur Voeding

Datum Prijs Locatie
maandag 18 maart 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Voedingsdeskundige en vitaliteitscoach