Studiepakket Voedingsdeskundige bij de overgang

Studiepakket Voedingsdeskundige bij de overgang

Duur
12 maanden
Lesgeld
€ 975 of 12 x € 86
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG, BGN
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Voedingsdeskundige bij de overgang

In de opleiding Voedingsdeskundige bij de overgang leer je vrouwen in de overgang te adviseren over voeding en leefstijl. Dit aantrekkelijk geprijsde pakket bestaat uit de BGN-geaccrediteerde basisopleiding Voedingsdeskundige en de specialisatie Overgang en voeding. Met de opleiding Voedingsdeskundige bij de overgang verdiep je niet alleen je kennis van voeding, maar ontdek je ook de invloed van voeding op de hormoonhuishouding bij vrouwen.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Word voedingsexpert
 • Leer over algemene voeding en voeding bij de overgang
 • Basis én specialisatie in één pakket
 • Profiteer van 10% pakketkorting

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Basisopleiding voedingsdeskundige: diepgaande kennis over voeding en voedingsadvies
Met de opleiding Voedingsdeskundige krijg je diepgaande kennis over voeding en verschillende voedingsmiddelen, macro- en micronutriënten en je leert om deze te vertalen naar een passend voedingsadvies. Je leert de hulpvraag van cliënten helder in beeld te brengen en ze met de juiste gesprekstechnieken en coachvaardigheden te begeleiden naar oplossingen op het gebied van voeding, gewichtsbeheersing en leefstijl.

Voeding en overgangsverschijnselen
Na afronding van de opleiding Voedingsdeskundige bij de overgang ken je de verschillende fasen en symptomen van de overgang. Je weet dat de juiste voeding en leefstijl niet alleen tijdens, maar ook vóór de overgang een positief effect hebben op overgangsverschijnselen. Je kent passende instrumenten om vrouwen in de overgang ondersteuning op maat te bieden

Voedings- en leefstijladviezen
Veel vrouwen doen tijdens de overgang een beroep op een voedingsexpert. Als voedingsdeskundige bij de overgang leer je hoe je hen kunt ondersteunen met gerichte voedings- en leefstijladviezen. Je helpt vrouwen bij vragen als: Wat gebeurt er met mijn hormoonhuishouding? Welke klachten horen bij de overgang? Hoe kan ik mijn klachten verminderen? Hoe zorg ik ervoor dat ik op gewicht blijf?

Dagmenu’s en adviezen
Tijdens de opleiding leer je dagmenu’s samenstellen en onderbouwde voedings- en leefstijladviezen geven. Je kunt de opgedane kennis direct toepassen bij de begeleiding van je cliënten. Na deze opleiding ben je in staat om vrouwen in de overgang professionele begeleiding te bieden. Meer weten? Lees dan het blogartikel De overgang: de invloed van voeding.

Ontwikkelen als voedingsexpert
Werk je als leefstijl- of vitaliteitscoach, therapeut of psycholoog? De opleiding Voedingsdeskundige bij de overgang is geschikt voor iedereen die zich wil ontwikkelen als voedingsexpert op het gebied van de overgang.

Oefenen in de praktijk
Wil je graag oefenen in de praktijk? Kom dan naar de praktijkdagen praktijkvoering en coachvaardigheden voor voedingsdeskundigen.

Profiteer van de pakketprijs
Het pakket Voedingsdeskundige bij de overgang bestaat uit twee volledige opleidingen: volg eerst de basisopleiding Voedingsdeskundige en studeer daarna door met de specialisatie Overgang en voeding. Als je kiest voor het opleiding Voedingsdeskundige bij de overgang profiteer je van een aantrekkelijke pakketprijs met 10% pakketkorting. Je richt je studie naar je eigen wens en tempo in. Je ontvangt de opleiding als geheel thuis.

Wat leer je?

De opleiding Voedingsdeskundige bij de overgang bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de basisopleiding Voedingsdeskundige en de specialisatie Overgang en voeding. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • Werking en eigenschappen van voedingsmiddelen
 • Een intakegesprek voeren en een anamnese afnemen
 • Diëten en hun werking
 • Voeding tijdens de overgang
 • Omgaan met overgangsklachten
 • Het belang van bewegen en stressreductie

De leerdoelen van de opleiding Voedingsdeskundige zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de werking van het spijsverteringstelsel en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • Je hebt kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, orthomoleculaire voeding en macrobiotische voeding.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je kent de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • Je kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • Je kan individuele richtlijnen, adviezen en eetpatronen opstellen en onderbouwen.
 • Je kan gerichte voedingsadviezen geven bij gezondheidsklachten.
 • Je beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • Je kan een professionele praktijk als voedingsdeskundige opzetten.

De leerdoelen van de opleiding Overgang en voeding zijn:

 • Je hebt kennis van het ouder wordende vrouwenlichaam
 • Je bent bekend met de fases binnen de overgang
 • Je weet welke klachten voor kunnen komen tijdens de overgang
 • Je hebt kennis van gezonde voeding
 • Je hebt kennis van wat tijdens de overgang als optimale voeding geldt
 • Je weet wat de relatie is tussen de overgang en voeding
 • Je bent bekend met het belang van beweging en stressreductie tijdens de overgang

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

33 lessen

studieduur 12 maanden
lesgeld € 975 of 12 x € 86
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het CIVAS-diploma Voedingsdeskundige bij de overgang

erkend diploma

De opleiding Voedingsdeskundige is erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), als bijscholing door Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST) en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); aantal ECTS 8.5

De opleiding Overgang en voeding is erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT) en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je per individuele opleiding een examen aanvragen. Het examen leg je eenvoudig thuis af via internet. Slaag je voor het examen, dan ontvang je een diploma voor deze opleiding. Slaag je voor alle examens van de opleidingen in het studiepakket, dan ontvang je bovendien het overkoepelende diploma voor het studiepakket.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je per opleiding een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor deze opleiding organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na je studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je optioneel kan bijwonen.

Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
Voedingsdeskundige Praktijkvoering
Datum Prijs Locatie
vrijdag 10 november 2023 € 245,00 Aristo Amsterdam
Voedingsdeskundige Coachvaardigheden
Datum Prijs Locatie
zaterdag 2 december 2023 € 245,00 Aristo Amsterdam
Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.