Opleiding Ziekteverzuim

Opleiding Ziekteverzuim

Duur
1 maanden
Lesgeld
€ 845 of 1 x € 845
Niveau
hbo-niveau
Studiemethode
praktijkdag met thuisstudie vooraf

Ziekteverzuim

Ga aan de slag met ziekteverzuim in jouw organisatie! Als HR business partner is ziekteverzuim een van de belangrijkste resultaatgebieden. Met de training ziekteverzuim krijg je praktische inzichten over verzuim die je direct kunt toepassen in de praktijk. De Ziekteverzuim opleiding bestaat uit het bestuderen van theorie in je eigen tijd en tempo en een praktijkdag om te oefenen.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Theorie en praktijkopdrachten in eigen tempo
 • Praktijkdag waar oefenen centraal staat
 • Veel eigen inbreng
 • Praktische inslag

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Elke HR manager, HR business partner en personeelsfunctionaris krijgt te maken met ziekteverzuim. Met de training Ziekteverzuim doe je onmisbare kennis en vaardigheden op die je meteen in de praktijk kan inzetten. Alles waar je tegenaan loopt als je met ziekteverzuim te maken hebt, wordt in deze bondige opleiding behandeld. De hr cursus is gericht op de praktijk en dus direct toepasbaar.

Na afronding van Verzuim opleiding ken je de verschillende aspecten van ziekteverzuim. Wat is ziekteverzuim? Welke wet- en regelgeving is relevant om te weten? Hoe richt ik het beleid in? Hoe voorkom je ziekteverzuim? Maar ook: wat kun je doen wanneer iemand zich ziekmeldt en hoe voer ik een toch vaak beladen verzuimgesprek?

Bovendien heb je meer geleerd over het arbobeleid, de Wet Verbetering Poortwachter, arbeidsrecht, UWV, RI&E zodat je ook weet wat de onderliggende wet- en regelgeving is.

Meer weten over ziekteverzuim tijdens en na corona? Lees dan verder in dit blogartikel.

De opleiding Verzuim is bedoeld voor de HR business partner en HR manager die zijn kennis van kort verzuim, gemiddeld ziekteverzuim en langdurig ziekteverzuim wil verdiepen en zijn verzuimcijfers wil verbeteren. Deze HR opleiding is bovendien geschikt voor professionals die zich bezighouden met verzuim, zoals leidinggevenden, vitaliteitscoaches, adviseurs en P&O’ers.

Wil je je breder ontwikkelen als HR Manager? Bekijk dan alle HRM opleidingen.

Wat leer je?

De opleiding Ziekteverzuim gaat in op de volgende onderwerpen:

 • Inzicht in het ziekteverzuim
 • Rol van de HR Business Partner
 • Ontwikkelingen in regelgeving
  - Wet verbetering poortwachter
  - Ziektewet, WIA en WAO
 • Wat kun je met een Ziekteverzuim reglement en wat moet er in staan
 • Welke externe partijen zijn betrokken en wat is hun rol (onder andere arbo en UWV)
 • Rol van leidinggevende
 • Hoe stel je een effectief Ziekteverzuim preventieplan op
 • Hoe stel je een effectief Re-integratieplan voor een medewerker op
 • Gesprekstechnieken en valkuilen
 • Het voeren van een effectief verzuimgesprek

De opleiding Ziekteverzuim bevat veel praktijkcasussen die de lesstof verduidelijken. Met opdrachten en open vragen wordt je uitgedaagd om meteen aan de slag te gaan met de informatie.

Praktijkdag

Bij deze bondige en praktische opleiding Verzuim neem je eerst op je eigen tempo de theorie en achtergronden door. Hierin zijn veel praktijkvoorbeelden en opdrachten opgenomen, waardoor de stof begrijpelijk en boeiend is.

Daarna besteed je alle tijd aan het oefenen van je vaardigheden in de praktijk tijdens de (inbegrepen) praktijkbijeenkomst. Samen met de trainer en je medestudenten ga je oefenen met casuïstiek en het voeren van verzuimgesprekken. Er is veel ruimte voor het inbrengen van jouw problematiek. Lees hier het interview met de docent van de opleiding Ziekteverzuim.

De leerdoelen van de opleiding Ziekteverzuim

 • Je kent de verschillende soorten verzuim en de oorzaken van verzuim.
 • Je begrijpt de rol van HR business partner bij ziekteverzuim.
 • Je weet de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving.
 • Je hebt actuele kennis over arbeidsrecht en het UWV.
 • Je hebt inzicht in welke ziekteverzuimcijfers relevant zijn.
 • Je bent op de hoogte van risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
 • Je weet hoe je kan zorgen voor preventie door het verbeteren van het werkklimaat als onderdeel van het ziekteverzuim preventieplan.
 • Je kent de ins and outs van ziekteverzuimbegeleiding (reïntegratieplan, casemanagement, samenwerking arbo en UWV, ziektereglement).
 • Je kent de relevante onderdelen van de Wet Verbetering Poortwachter en begrijpt welke acties je op welk moment moet uitvoeren om aan de wet te voldoen.
 • Je kan een effectief verzuimgesprek voeren.

Details

methode praktijkdag met thuisstudie vooraf
omvang

12 uur thuisstudie: 6 theorielessen lezen
10 uur uitwerken opdrachten
1 praktijkdag

studieduur 1 maanden
lesgeld € 845 of 1 x € 845
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist, HR-achtergrond is een pré
certificaat

na het inleveren van de opdracht en het bijwonen van de praktijkdag kun je kosteloos het certificaat Ziekteverzuim downloaden in het studentenportaal.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Op de praktijkdag ga je aan de slag met eigen casuïstiek en oefen je met medestudenten je coachvaardigheden.

De praktijkdag is bij het lesgeld inbegrepen en vormt een verplicht onderdeel voor het behalen van het diploma. Tot 2 weken voorafgaand aan de praktijkdag kan je kosteloos verzetten. Bekijk het studiereglement voor de overige voorwaarden.

Datum Locatie
zaterdag 11 november 2023 Aristo Utrecht Lunetten
Datum Locatie
zaterdag 11 mei 2024 Aristo Utrecht Lunetten
Datum Locatie
zaterdag 16 november 2024 Aristo Utrecht Lunetten

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Waardevolle praktijkdag

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.