Opleiding Verandermanagement

Opleiding Verandermanagement

Duur
1 maanden
Lesgeld
€ 845 of 1 x € 845
Niveau
hbo-niveau
Studiemethode
thuisstudie met praktijkopdrachten en -bijeenkomst

Verandermanagement

In deze opleiding leer je hoe je jouw impact als HR business partner, medewerker of manager vergroot om verandertrajecten effectief en succesvol te managen of te begeleiden. Je doet essentiële kennis op over verandermanagement, verandermodellen en strategieën, je leert hoe je omgaat met weerstand en deze ombuigt. Kortom, je leert hoe je jouw invloed uitoefent om een verandering in jouw organisatie succesvol uit te voeren.

Dit betekent ook het vergroten van inzicht in je eigen voorkeurstijlen van adviseren. Past een rol als veranderaar of als vernieuwer het beste bij jou? Tijdens de praktijkbijeenkomst oefen je met vaardigheden en situaties om zo een verandering effectiever te begeleiden.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Theorie en praktijkopdrachten in eigen tempo
 • Gebruik van voorbeelden uit je eigen praktijk
 • Praktijkbijeenkomst voor oefenen eigen vaardigheden in verandermanagement
 • Inspiratie via praktische opdrachten uit eigen werk en leren van elkaar

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Kennis toepassen binnen jouw organisatie
De opleiding Verandermanagement is bedoeld voor mensen die al ervaring hebben opgedaan binnen een HR-omgeving zoals HR-adviseurs, HR business partners, P&O medewerkers, HRM’ers en leidinggevenden die hun impact inzake het effectief managen van verandertrajecten willen vergroten. De opleiding Verandermanagement geeft je praktische kennis en inzicht in effectief verandermanagement die je meteen in je werk kan inzetten. Je werkt gedurende de lessen naar een aanpak toe die past bij jou, het verandertraject en jouw organisatie.

Verandertrajecten effectiever begeleiden met een passende adviesstijl
In de lessen, die je op je eigen tempo en op het door gewenste moment zelfstandig doorloopt, leer je meer over:

 • verandermodellen
 • veranderstrategieën
 • jouw rol als veranderaar of vernieuwer
 • hoe je draagvlak en urgentie creëert
 • hoe je omgaat met weerstand en deze ombuigt
 • hoe je jouw stijl van adviseren kunt inzetten en waar je nog kunt ontwikkelen om een verandering effectiever te laten zijn.

De opleiding Verandermanagemetn is geschreven in begrijpelijke taal met veel praktijkcasussen, die de lesstof verduidelijken. Opdrachten en open vragen dagen je uit meteen aan de slag te gaan met de lesstof.

Tijdens de praktijkbijeenkomst pas je de theorie toe in de praktijk. Je bereidt deze dag voor door het maken van de opdrachten in het lesmateriaal. Op een interactieve manier ga je deze dag aan de slag met de theorie rondom verandermanagement en oefen je onder andere met een acteur in het voeren van dialogen. Doel is nieuwe gespreksvaardigheden opdoen waarmee je direct aan de slag kunt in je eigen praktijk.

Wat leer je?

De opleiding Verandermanagement gaat in op onder andere de volgende onderwerpen:

 • Definitie van verandermanagement
 • Kernvragen van een veranderproces
 • Diverse veranderstrategieën
 • Rol van de HR professional
 • Jouw eigen rol binnen je organisatie
 • Beweging realiseren
 • Positieve energie, urgentie, draagvlak en commitment creëren
 • Omgaan met weerstand en deze ombuigen
 • Inzicht in jouw persoonlijke adviesstijlen

De opleiding Verandermanagement bevat veel praktijkcasussen die de lesstof verduidelijken. Middels diverse opdrachten word je uitgedaagd om meteen aan de slag te gaan met de lesstof.

Theorie op eigen tempo
Bij deze bondige en praktische opleiding Verandermanagement neem je eerst op je eigen tempo de theorie en achtergronden door. Hierin zijn veel praktijkvoorbeelden en opdrachten opgenomen, waardoor de stof begrijpelijk en boeiend is.

Praktijkbijeenkomst
Tijdens de praktijkbijeenkomst maak je de vertaling van de theorie naar je eigen praktijk. Op een interactieve manier ga je aan de slag met de theorie. Samen met de trainer, acteur en je medestudenten ga je oefenen met casuïstiek en diverse situaties uit je praktijk. Er is veel ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Met als doel (nieuwe) vaardigheden rondom verandertrajecten te oefenen, zodat je concrete handvatten hebt waarmee je aan de slag kan in je eigen werksituatie.

Leerdoelen

 • Je kent de theorie van verandermanagement en welke opvattingen over veranderen daaraan ten grondslag liggen.
 • Je kent verschillende verandermodellen.
 • Je weet welke verschillende rollen er zijn in een veranderproces.
 • Je weet welke rol je zelf vervult tijdens verandertrajecten.
 • Je hebt kennis van verschillende veranderstrategieën.
 • Je kent de onderlinge samenhang tussen inhoud, proces en context.
 • Je weet welke onderdelen belangrijk zijn om draagvlak te creëren.
 • Je bent bekend met verschillende beïnvloedingstrategieën en weet waar en wanneer je ze in je eigen werkomgeving kan toepassen.
 • Je kent het onderscheid tussen samenwerken en vechten en herkent belangentegenstellingen en standpunten.
 • Je leert welke communicatietechnieken cruciaal zijn bij verandertrajecten
 • Je bent bekend met verschillende adviesstijlen en weet in welke situatie je deze kan inzetten.
 • Je herkent wanneer welke adviesstijl het meest effectief is en wat je zelf nodig hebt om de verschillende stijlen te kunnen toepassen.
 • Je weet wat weerstand in een verandering is en waaraan je dit kan herkennen op organisatie en individueel niveau.
 • Je leert verschillende technieken om weerstand te voorkomen of te verminderen.

Details

methode thuisstudie met praktijkopdrachten en -bijeenkomst
omvang

18 uur thuisstudie: 6 modules lezen
10 uur uitwerken opdrachten
1 praktijkbijeenkomst

studieduur 1 maanden
lesgeld € 845 of 1 x € 845
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding nodig
certificaat

Na het maken van de opdrachten en het bijwonen van de praktijkbijeenkomst ontvang je kosteloos het certificaat Verandermanagement.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Tijdens de praktijkbijeenkomst maak je de vertaling van de theorie naar je eigen praktijk. Op een interactieve manier ga je aan de slag met de theorie. Samen met de trainer, acteur en je medestudenten ga je oefenen met casuïstiek en diverse situaties uit je praktijk. Er is veel ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Met als doel (nieuwe) vaardigheden rondom verandertrajecten te oefenen, zodat je concrete handvatten hebt waarmee je aan de slag kan in je eigen werksituatie.

Datum Locatie
dinsdag 7 november 2023 Praktijkevenement Aristo Utrecht Lunetten
Datum Locatie
dinsdag 8 oktober 2024 Praktijkevenement Aristo Utrecht Lunetten

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Waardevolle praktijkdag

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.