Opleiding Social work

Opleiding Social work

Duur
10 maanden
Lesgeld
€ 745,00 of 11 x € 72,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, CAT, BATC
Studiemethode
thuisstudie

Social work

Wil je kwetsbare mensen op professionele wijze ondersteunen? Dan is de opleiding Social work jouw keuze! Steeds meer mensen lopen vast in onze complexe maatschappij. Met social work zorg je ervoor dat hulpbehoevenden kunnen blijven participeren. Je biedt hulp wanneer de sociale rechtvaardigheid wordt geschonden of hun welzijn in het gedrang dreigt te komen. Behaal een BATC-erkend diploma.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Een veelgevraagd beroep
 • Leer kwetsbare mensen helpen
 • Met optionele praktijkdagen
 • Inclusief unieke instructiefilm

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Na afronding van de opleiding Social work heb je inzicht in de problematiek waarmee kwetsbare mensen worden geconfronteerd. Je weet hoe je jouw kennis van sociaal werk inzet om veelvoorkomende problemen te signaleren, te voorkomen en op te lossen.

Je bent bekend met de hulpverleningsmethoden die bij sociaal werk worden ingezet en beschikt over de kennis en vaardigheden om mensen in nood professionele ondersteuning te bieden.

De opleiding Social work is bij uitstek geschikt voor vrijwilligers, zorgverleners, mantelzorgers, coaches en counselors en iedereen die begaan is met het lot van de kwetsbaren in onze samenleving. Deze opleiding leidt overigens niet op tot de titel bachelor of Social Work. Daartoe dien je een vierjarige hbo-opleiding te volgen.

Wat leer je?

De opleiding Social work biedt je alle kennis om als sociaal hulpverlener aan de slag te gaan en kwetsbare mensen kundig te helpen. De opleiding gaat uitgebreid in op:

 • professioneel counselen
 • grondhouding en gespreksvaardigheden
 • werkveld en doelgroepen
 • motivatietechnieken
 • crisisinterventie en preventie
 • probleemsignalering

De opleiding Social work besteedt aandacht aan hulpverleningsbenaderingen, zoals de taakgerichte benadering en oplossingsgerichte benadering en het belang van cliëntgericht werken. Ook wordt uitgelegd hoe je als sociaal werker een goede werkrelatie met jouw cliënten opbouwt.

Je leert begeleiding te bieden aan uiteenlopende doelgroepen zoals kinderen, ouderen, gezinnen, chronisch zieken, mensen met psychische problemen, daklozen, vluchtelingen en diegenen die kampen met een verslaving.

De leerdoelen van de opleiding Social work zijn:

 • Je hebt kennis van de geschiedenis van counseling, therapie en social work
 • Je hebt kennis van de basisprincipes van counseling
 • Je hebt kennis van de grondhouding van de counselor
 • Je hebt kennis van de toepassing van de roos van Leary binnen counseling
 • Je hebt kennis van de verschillende basistechnieken van gespreksvoering
 • Je hebt kennis van de verschillende fasen van het counselingproces
 • Je hebt kennis van inzichtgevend counselen
 • Je hebt kennis van de toepassing van gestalttherapie binnen counseling
 • Je hebt kennis van de functie van emoties en hoe iemand emoties kan hanteren
 • Je hebt kennis van de toepassing van counseling specifiek voor kinderen en jongeren
 • Je hebt kennis van motiverende gesprekstechnieken
 • Je hebt kennis van de invloed van positief en negatief gedrag op welbevinden
 • Je hebt kennis van ethiek binnen de hulpverleningJe hebt kennis van het werkgebied en recente ontwikkelingen in het werkveld van de social worker
 • Je hebt kennis van de verschillende doelgroepen van de social worker en veelvoorkomende problemen waarmee zij worden geconfronteerdJe hebt kennis van de verschillende hulpverleningsbenaderingen die de social worker kan gebruikenJe hebt kennis van analyse, preventie en vroegsignalering van problemen

Details

methode thuisstudie
omvang

20 lessen

studieduur 10 maanden
lesgeld € 745,00 of 11 x € 72,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het deelthuis af te leggen openboekexamen, ontvang je het CIVAS-diploma Social work

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en als bijscholing door Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT); aantal ECTS 8

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor de opleiding Social work organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na jouw studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je voor de opleiding Social work optioneel kunt bijwonen.

Praktijkweekend Communicatievaardigheden
Datum Prijs Locatie
6 november 2021 en 7 november 2021 € 225,00 Vught
5 februari 2022 en 6 februari 2022 € 225,00 Haarlem
2 april 2022 en 3 april 2022 € 225,00 Vught
11 juni 2022 en 12 juni 2022 € 225,00 ZOOM
10 september 2022 en 11 september 2022 € 225,00 Haarlem
5 november 2022 en 6 november 2022 € 225,00 Vught
14 januari 2023 en 15 januari 2023 € 225,00 ZOOM
Praktijkweekend Coachvaardigheden
Datum Prijs Locatie
27 november 2021 en 28 november 2021 € 225,00 Vught
29 januari 2022 en 30 januari 2022 € 225,00 ZOOM
23 april 2022 en 24 april 2022 € 225,00 Haarlem
24 september 2022 en 25 september 2022 € 225,00 Vught

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.