Opleiding Rationeel-emotieve therapie (RET)

Opleiding Rationeel-emotieve therapie (RET)

Duur
4 maanden
Lesgeld
€ 515 of 6 x € 90
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG
Studiemethode
thuisstudie

Rationeel-emotieve therapie (RET)

Met de geaccrediteerde opleiding Rationeel-emotieve therapie (RET) leer je veelvoorkomende problemen en psychische klachten bij jouw cliënten snel en doeltreffend aan te pakken. Rationeel-emotieve therapie, ook wel RET of RET-therapie genoemd, heeft als uitgangspunt dat niet de gebeurtenissen bepalen hoe je je voelt, maar de manier waarop je er tegenaan kijkt. In de opleiding Rationele-emotieve therapie leer je hoe je de RET-methodiek professioneel en effectief toepast in de begeleiding van jouw cliënten.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Ontwikkeld door een ervaren vakdocent
 • Inclusief praktijkvoorbeelden en oefeningen
 • Breed toepasbare vorm van cognitieve gedragstherapie
 • Wetenschappelijk bewezen methodiek
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Het onderzoeken van je eigen gedachten is de sleutel tot verandering van de emotionele beleving. Dat is het uitgangspunt van Rationele-emotieve therapie. RET maakt je manier van denken inzichtelijk en laat je inzien dat je emoties veelal gebaseerd zijn op irrationele gedachten. Met dit inzicht kan jouw cliënt aan de slag met de gedachten die hem blokkeren om effectief te functioneren.

Deze vorm van cognitieve gedragstherapie is in vele situaties toepasbaar, zoals bij stress, depressiviteit, relatieproblematiek, verslaving, angsten en fobieën.

Na afronding van de opleiding Rationele-emotieve therapie bezit je de kennis en praktische vaardigheden om deze wetenschappelijk bewezen methodiek effectief en verantwoord in te zetten. Je weet welke belemmerende ideeën jouw cliënten ervan weerhouden om optimaal te functioneren. Met RET heb je de tools in handen om irrationele gedachten bij te sturen en te vervangen door rationele overtuigingen.

De opleiding is geschikt voor coaches, counselors, therapeuten en andere hulpverleners die de unieke RET-methodiek professioneel willen integreren in de begeleiding van cliënten. Je bent in staat om als coach of therapeut problemen van jouw cliënten in kaart te brengen en op de juiste manier aan te pakken.

Wat leer je?

De opleiding Rationele-emotieve therapie leert je hoe jij jouw cliënten hun eigen gedachten kunt laten onderzoeken als sleutel tot verandering. In deze erkende RET-opleiding is onder andere aandacht voor:

 • Cliënten bewust maken van irrationele gedachten
 • Methoden en technieken om irrationele gedachten te vervangen door rationele overtuigingen
 • Begeleiden naar een positieve emotionele verandering
 • RET inzetten bij psychische problemen
 • Therapeutische gesprekstechnieken toepassen

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Rationele-emotieve therapie zijn:

 • Je bent bekend met de filosofie, achtergrond en de zes basisprincipes van Rationele-emotieve therapie.
 • Je begrijpt hoe Rationele-emotieve therapie invloed uitoefent op het denken, voelen en handelen.
 • Je kunt verschillende gesprekstechnieken inzetten en weet in welke specifieke situaties je deze kunt toepassen.
 • Je kunt verschillende theorieën en modellen toepassen, waaronder het ABC-model, om gedragsinterventies uit te voeren.
 • Je bent bekend met de achtergrond en aanpak van specifieke en veel voorkomende problemen, zoals angsten, depressies en verslavingen.
 • Je bent bekend met de verschillende fasen binnen een Rationeel-emotief therapeutisch gesprek.
 • Je kent de verschillende vormen van interventies en zelfverbalisaties en weet wanneer veranderingen toegepast kunnen worden.

Details

methode thuisstudie
omvang

8 lessen

studieduur 4 maanden
lesgeld € 515 of 6 x € 90
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Rationeel-emotieve therapie (RET)

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG) en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 45

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Online vragenuur Counseling & specialisaties
Datum Prijs Locatie
donderdag 13 april 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 11 mei 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 8 juni 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 6 juli 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 10 augustus 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 7 september 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 12 oktober 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 9 november 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 14 december 2023 € 0,00 ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.