Opleiding Loopbaancoach

Opleiding Loopbaancoach

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 515 of 6 x € 90
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, ABvC, VBAG, VIV
Studiemethode
thuisstudie

Loopbaancoach

De opleiding Loopbaancoach is bedoeld voor iedereen die zich beroepsmatig wil bezighouden met het voeren van loopbaangesprekken en het begeleiden van volwassenen in loopbaantrajecten. Als loopbaancoach of loopbaanadviseur bied jij gerichte ondersteuning bij werkgerelateerde problemen en ontwikkelingsgerichte vraagstukken. Met de Loopbaancoach opleiding leer je de loopbaanontwikkeling van je cliënt professioneel te begeleiden.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Uniek lesmateriaal met veel oefeningen
 • Steeds meer vraag naar loopbaancoaches
 • Bied hulp bij werkgerelateerde problemen

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

In de erkende opleiding tot loopbaancoach leer je hoe je een volledig loopbaantraject vormgeeft. De cursus Loopbaancoach besteedt aandacht aan de verschillende soorten loopbaanvragen die er zijn en het belang van afstemming met je cliënt.

Ook zoomen we in op de invloed van de levensloop van je cliënt op zijn loopbaan. Je leert onderscheid maken tussen verschillende soorten loopbaancoaching, passend bij verschillende levensfasen. Loopbaancoaching van jongeren en starters verschilt immers van die van ouderen of bijvoorbeeld herintreders.

Veel voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld het combineren van werken en een gezin, het verliezen van een baan, overspannenheid en geen voldoening meer halen uit het huidige werk. Je maakt intensief kennis met interventies, tests, methodieken en werkvormen die je in kan zetten tijdens het begeleidingsproces.

Met de praktisch toepasbare methoden en methodieken uit de opleiding Loopbaancoach help je mensen met een ontwikkelingsgerichte vraag of mensen die concreet op zoek zijn naar een andere functie, vrijwillig of gedwongen door omstandigheden.

Maar het resultaat van jouw professionele loopbaancoaching hoeft niet altijd te leiden tot een zoektocht naar een andere baan. Soms leiden nieuwe inzichten tot een betere verhouding met het huidige werk. Ook kan het zijn dat mensen kleine werkaanpassingen doen of hun werkwensen met hun leidinggevende gaan bespreken. Zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Het mooie van het beroep van loopbaancoach, loopbaanadviseur of carrièrecoach is dat je zelf bepaalt welke accenten je legt in je begeleiding en vanuit welke insteek je de begeleiding vormgeeft. Dat geeft je de vrijheid om het vak heel dicht bij jouw persoonlijkheid te laten komen.

Wat leer je?

In de opleiding Loopbaancoach leer je onder andere over:

 • Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
 • Afstemmen met je cliënt
 • Het loopbaancoachingtraject
 • Biografische loopbaancoaching
 • De zelfconfrontatiemethode
 • Tests, assessments en werkvormen en hoe te kiezen

De leerdoelen van de opleiding Loopbaancoach:

 • Je kent de betekenis van arbeid en de maatschappelijke invloeden die daarbij een rol spelen.
 • Je begrijpt de invloed van de levensloop op de loopbaan en omgekeerd.
 • Je kent een aantal bekende theorieën over loopbaankeuze en de meest voorkomende loopbaandilemma’s.
 • Je hebt inzicht in hoe je goed kunt afstemmen met je cliënt, op meerdere niveaus van het coachingstraject.
 • Je kent de basisvaardigheden voor psychologische gespreksvoering.
 • Je begrijpt hoe je een loopbaangesprek in twee fasen kunt voeren: een probleemstellende fase en een constructieve fase.
 • Je kent manieren om het loopbaantraject af te ronden en te evalueren.
 • Je bent bekend met verschillende methodieken voor biografisch werken: werken met het levensverhaal, met de levensfasen, met de levensdomeinen en met het biografieonderzoek.
 • Je kent de achterliggende theorie, aanpak en stadia van de zelfconfrontatiemethode (ZKM).
 • Je kent een aantal veelgebruikte tests, assessments en andere onderzoeken binnen loopbaanbegeleiding en weet hoe en wanneer je ze kunt gebruiken.
 • Je kent en beheerst werkvormen binnen loopbaancoaching gericht op ontspanning en concentratie, op het vrijmaken van creativiteit, op het verkennen wat je cliënt wil, op het creëren van overzicht en op het nemen van beslissingen en in actie komen.
 • Je begrijpt de gevolgen die actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de arbeidsmarkt hebben voor medewerkers en organisaties.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 515 of 6 x € 90
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Loopbaancoach

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV); aantal ECTS 4 en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC), aantal PE-punten 46.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.