Opleiding Loopbaancoach

Opleiding Loopbaancoach

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 515,00 of 6 x € 90,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, ABvC
Studiemethode
thuisstudie

Loopbaancoach

De opleiding Loopbaancoach is bedoeld voor iedereen die zich beroepsmatig wil bezighouden met het voeren van loopbaangesprekken en het begeleiden van volwassenen in loopbaantrajecten. Als loopbaancoach of loopbaanadviseur bied jij gerichte ondersteuning bij werkgerelateerde problemen en ontwikkelingsgerichte vraagstukken. Met de Loopbaancoach opleiding leer je de loopbaanontwikkeling van je cliënt professioneel te begeleiden.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Uniek lesmateriaal met veel oefeningen
 • Steeds meer vraag naar loopbaancoaches
 • Bied hulp bij werkgerelateerde problemen

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

In de erkende opleiding tot loopbaancoach leer je hoe je een volledig loopbaantraject vormgeeft. De cursus Loopbaancoach besteedt aandacht aan de verschillende soorten loopbaanvragen die er zijn en het belang van afstemming met je cliënt.

Ook zoomen we in op de invloed van de levensloop van je cliënt op zijn loopbaan. Je leert onderscheid maken tussen verschillende soorten loopbaancoaching, passend bij verschillende levensfasen. Loopbaancoaching van jongeren en starters verschilt immers van die van ouderen of bijvoorbeeld herintreders.

Veel voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld het combineren van werken en een gezin, het verliezen van een baan, overspannenheid en geen voldoening meer halen uit het huidige werk. Je maakt intensief kennis met interventies, tests, methodieken en werkvormen die je in kan zetten tijdens het begeleidingsproces.

Met de praktisch toepasbare methoden en methodieken uit de opleiding Loopbaancoach help je mensen met een ontwikkelingsgerichte vraag of mensen die concreet op zoek zijn naar een andere functie, vrijwillig of gedwongen door omstandigheden.

Maar het resultaat van jouw professionele loopbaancoaching hoeft niet altijd te leiden tot een zoektocht naar een andere baan. Soms leiden nieuwe inzichten tot een betere verhouding met het huidige werk. Ook kan het zijn dat mensen kleine werkaanpassingen doen of hun werkwensen met hun leidinggevende gaan bespreken. Zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Het mooie van het beroep van loopbaancoach, loopbaanadviseur of carrièrecoach is dat je zelf bepaalt welke accenten je legt in je begeleiding en vanuit welke insteek je de begeleiding vormgeeft. Dat geeft je de vrijheid om het vak heel dicht bij jouw persoonlijkheid te laten komen.

Wat leer je?

In de opleiding Loopbaancoach leer je onder andere over:

 • Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
 • Afstemmen met je cliënt
 • Het loopbaancoachingtraject
 • Biografische loopbaancoaching
 • De zelfconfrontatiemethode
 • Tests, assessments en werkvormen en hoe te kiezen

De leerdoelen van de opleiding Loopbaancoach:

 • Je kent de betekenis van arbeid en de maatschappelijke invloeden die daarbij een rol spelen.
 • Je begrijpt de invloed van de levensloop op de loopbaan en omgekeerd.
 • Je kent een aantal bekende theorieën over loopbaankeuze en de meest voorkomende loopbaandilemma’s.
 • Je hebt inzicht in hoe je goed kunt afstemmen met je cliënt, op meerdere niveaus van het coachingstraject.
 • Je kent de basisvaardigheden voor psychologische gespreksvoering.
 • Je begrijpt hoe je een loopbaangesprek in twee fasen kunt voeren: een probleemstellende fase en een constructieve fase.
 • Je kent manieren om het loopbaantraject af te ronden en te evalueren.
 • Je bent bekend met verschillende methodieken voor biografisch werken: werken met het levensverhaal, met de levensfasen, met de levensdomeinen en met het biografieonderzoek.
 • Je kent de achterliggende theorie, aanpak en stadia van de zelfconfrontatiemethode (ZKM).
 • Je kent een aantal veelgebruikte tests, assessments en andere onderzoeken binnen loopbaanbegeleiding en weet hoe en wanneer je ze kunt gebruiken.
 • Je kent en beheerst werkvormen binnen loopbaancoaching gericht op ontspanning en concentratie, op het vrijmaken van creativiteit, op het verkennen wat je cliënt wil, op het creëren van overzicht en op het nemen van beslissingen en in actie komen.
 • Je begrijpt de gevolgen die actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de arbeidsmarkt hebben voor medewerkers en organisaties.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 515,00 of 6 x € 90,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na ontvangst van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Loopbaancoach

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC), aantal PE-punten 46.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.