Opleiding Familieopstellingen hbo

Opleiding Familieopstellingen hbo

Duur
8 maanden
Lesgeld
€ 2445 of 8 x € 316
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG, NOBCO, FAGT
Studiemethode
klassikaal met thuisstudie vooraf

Familieopstellingen hbo

Met de opleiding Familieopstellingen leer je de verborgen dynamiek binnen een familie of organisatie zichtbaar maken. Je krijgt zo inzicht in de problematiek van cliënten of organisaties zodat zij hun problemen bij de wortel kunnen aanpakken. De geaccrediteerde opleiding Familieopstellingen is een combinatie van 8 klassikale lesdagen onder professionele begeleiding en een theoretisch deel. De theorie bestudeer in je in een thuisstudie in je eigen tempo en op je eigen moment.

De opleidingsdagen van deze opleiding starten op zaterdag 16 september 2023.
Bekijk de 4 lesweekenden en andere startdata.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Pak problemen bij de wortel aan
 • Unieke combinatie van theorie- en praktijkonderwijs
 • Met intensieve praktijktraining
 • Ook toepasbaar binnen organisaties

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Een familieopstelling is waardevol wanneer iemand spanningen met wortels in de familiedynamiek ervaart. Met familieopstellingen maak je de verstoorde verhoudingen binnen een familie zichtbaar en breng je een proces van acceptatie en heling op gang.

Problemen kunnen ontstaan door gebeurtenissen die je cliënt in zijn gezin heeft meegemaakt, zoals hechtingsproblemen of zich niet geaccepteerd voelen. Maar ook door gebeurtenissen in de familie die soms generaties teruggaan. Zo kunnen bijvoorbeeld echtscheiding, huiselijk geweld, het vroegtijdig overlijden van ouders of kinderen en miskramen, maar ook oorlog en seksueel misbruik zich generaties later nog uiten in negatieve patronen, relatieproblemen, angstklachten en levensvragen. Met de techniek van familieopstellingen maak je de oorzaken en relaties inzichtelijk voor je cliënt.

Bij een familieopstelling wordt een aantal deelnemers fysiek opgesteld als representanten van de vraaginbrenger en zijn familie. Met de opstelling worden emotionele spanningsvelden binnen de familie helder gemaakt en kan de onderliggende oorzaak van de problemen worden opgespoord.

Deze technieken zijn ook uitstekend toepasbaar binnen organisaties met een organisatieopstelling. Een organisatieopstelling maakt vaste patronen en spanningen zichtbaar.

Met familie- en organisatieopstellingen beschik jij over een unieke methode om de aanleiding van problemen op te sporen en te werken aan oplossingen. In de opleiding Familieopstellingen leer jij opstellingen op professionele wijze in te zetten bij jouw werk met cliënten.

De familieopstelling opleiding is gericht op coaches, counselors, therapeuten, hulpverleners, maatschappelijk werkers, managers en personeelsfunctionarissen die familie- en organisatieopstellingen willen integreren in hun werkzaamheden.

De opleiding Familie- en organisatieopstellingen leidt je op om als professioneel familie- en organisatieopsteller aan de slag te gaan. Wil je je na het behalen van je diploma nog verder ontwikkelen als begeleider familie- en organisatieopsteller? Volg dan de masterclass Familieopstellingen en word therapeut systemisch werk.

Conform NOBCO kwaliteitseisen
De beroepsvereniging voor coaches, NOBCO, stimuleert de professionalisering van coaches in Nederland. Wil je je als coach (her)certificeren of herregisteren bij NOBCO, dan dien je de zogenaamde PE-uren in van de gevolgde opleiding.

De opleiding Familieopstellingen HBO voldoet aan de strikte kwaliteitseisen van NOBCO. Aan de opleiding Familieopstellingen hbo zijn 64 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie vind je op de website van NOBCO.

Wat leer je?

Met de opleiding Familieopstellingen leer je hoe je de verborgen familiedynamiek of organisatiedynamiek zichtbaar maakt. Als die dynamiek duidelijk wordt, is verandering mogelijk. De geaccrediteerde opleiding Familieopstellingen bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijkonderwijs.

Het theoriedeel is een thuisstudie met online docentbegeleiding. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De uitgangspunten en wetmatigheden van systemisch werk volgens Bert Hellinger
 • Het verloop van verschillende soorten opstellingen
 • Het ontstaan van en werken met verstrikkingen
 • Hechting en de relatie tussen ouders en kinderen
 • Dynamieken in (partner)relaties
 • De functie van opstellingen bij ziekte en rouw
 • Individuele begeleiding rondom opstellingen

Het praktijkdeel bestaat uit 4 opleidingsweekenden. Tijdens 8 klassikale lesdagen oefen je met de verschillende kanten van een opstelling: als vraaginbrenger, representant en begeleider. De opstellingen worden begeleid door een ervaren docent, die de theorie in de praktijk zichtbaar voor je maakt. De thuisstudie heb je afgerond voordat de opleidingsweekenden beginnen. Zo beschik je over de theoretische kennis en kan je de vaardigheden in de praktijk gaan oefenen.

De leerdoelen van de opleiding Familieopstellingen:

 • Je bent bekend met de wetmatigheden en uitgangspunten van systemisch werk volgens Bert Hellinger.
 • Je bent bekend met de dimensies van systemisch werk volgens dr. prof. Franz Ruppert.
 • Je begrijpt de rol van spiegelneuronen in de ontwikkeling van de psyche, in hechting en het ontstaan van trauma’s en in de interactie tussen deelnemers tijdens een opstelling.
 • Je hebt kennis van de verschillende soorten opstellingen.
 • Je kent de gang van zaken van een opstelling.
 • Je begrijpt de relatie tussen hechting en trauma.
 • Je weet hoe verstrikkingen binnen een systeem kunnen ontstaan en welke gevolgen dit heeft.
 • Je begrijpt hoe een opstelling de verborgen dynamiek van een systeem zichtbaar kan maken.
 • Je kan een opstelling begeleiden.
 • Je kent de fasen van en voorwaarden voor een individueel begeleidingstraject rondom opstellingen.
 • Je kan een genogram (familiestamboom) maken en interpreteren.

Details

methode klassikaal met thuisstudie vooraf
omvang

9 schriftelijke theorielessen plus 8 klassikale lesdagen (4 weekenden)

studieduur 8 maanden
lesgeld € 2445 of 8 x € 316
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
diploma

Je ontvang het CIVAS-diploma Familie- en organisatieopstellingen wanneer je:
- het huiswerk en openboekexamen bij de theorielessen hebt behaald;
- alle opleidingsweekenden hebt bijgewoond;
- een positieve beoordeling van de praktijkdocent hebt ontvangen.

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO); aantal PE-uren 64, de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT) de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG) en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 66

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Aan deze opleiding zijn 8 lesdagen verbonden, verdeeld over 4 weekenden. Onder begeleiding van een ervaren docent leer jij familieopstellingen praktisch en professioneel toepassen. Er wordt volop geoefend en je hebt alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Kijk onder de kop Praktijkdagen voor startdata en locaties.

Je ontvangt het diploma wanneer je een voldoende hebt gehaald voor het theoriedeel en het praktijkdeel. Het theoriedeel wordt afgesloten met een online openboekexamen. Het praktijkdeel wordt afgesloten met een positieve beoordeling van de praktijkdocent.

Praktijkdagen

De opleiding Familieopstellingen hbo is een unieke combinatie van lesdagen en thuisstudie. Je woont een serie van 4 lesweekenden bij en krijgt een studiemap met 9 lessen thuisgestuurd. Tijdens de opleidingsweekenden werk je in kleine groepen intensief aan jouw praktische vaardigheden als familieopsteller, onder begeleiding van een ervaren docent.

Starten op 27 januari 2024 Locatie
zaterdag 27 januari 2024 Van der Valk Hotel Haarlem
zondag 28 januari 2024 Van der Valk Hotel Haarlem
Starten op 7 september 2024 Locatie
zaterdag 7 september 2024 Van der Valk Hotel Haarlem
zondag 8 september 2024 Van der Valk Hotel Haarlem

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Waardevolle praktijkdag

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.