Online klassikale examen

Graag informeren wij je hoe het online klassikaal examen werkt en welke zaken je technisch moet voorbereiden.

Hoe werkt het online klassikale examen?

Je hoeft voor het online klassikale examen niet te reizen, je kan het examen gewoon thuis afleggen. Op de dag van het online klassikale examen log je in en start het examen op het startmoment van het examen. De maximum tijd die je mag gebruiken om het examen in te vullen is 90 of 120 minuten, afhankelijk van de opleiding. De maximale tijd wordt weergegeven voordat je aan het examen begint.

Je mag er geen boeken, papieren of websites bij gebruiken, ook mag je niet overleggen met anderen of weglopen, net zoals bij het klassikale examen op locatie. Wel mag je bij enkele examens (geldt alleen voor de studies Voedingsdeskundige en Sportvoeding) een losse rekenmachine gebruiken, dus niet je telefoon of tablet. We bewaken dit met zogenaamde surveillance software van Proctorio.

Wat moet ik voor het online klassikale examen technisch voorbereiden?

Om het online klassikale examen technisch mogelijk te maken, moet je drie stappen zetten. Doe dit ruim voor de examendatum, zodat je de tijd heeft om eventuele problemen op te lossen.

1. Je zorgt voor een recente en snelle computer of laptop met webcam en microfoon en een stabiele internetverbinding (liefst bekabeld in plaats van Wifi). Is je computer ouder dan een jaar, erg eenvoudig of erg traag? Dan is de kans groot dat je met deze computer niet kunt deelnemen. Lees meer over de systeemeisen.

2. Je ontvangt ruim voor het examen een email met een uitnodiging voor onze examentool Ans. Je klikt op de uitnodiging en maakt een wachtwoord aan. Je account is dan gereed en op het moment van het examen kan je inloggen en de toets starten.

Heb je al eerder een online klassikaal examen bij ons afgelegd? Dan heb je al een account in Ans, je ontvangt dan niet nogmaals een uitnodiging. Je kan het oude account gewoon gebruiken. 

3. Ga naar getproctorio.com en volg de stappen. Gebruik Google Chrome als webbrowser. Download de Proctorio Chrome extension, extra software. Je krijgt direct feedback of dit is gelukt. 
Je kan dit ook nog zelf controleren. Ga daarvoor naar Google Chrome.

 • Klik rechtsboven op de 3 onder elkaar staande puntjes.
 • Kies 'Meer hulpprogramma's'.
 • Klik op 'Extensies'. Ziet u hier 'Proctorio Secure Exam Proctor' bij staan? Dan is de Proctorio Chrome Extension goed geïnstalleerd. 

Lukt het niet met Proctorio? Ga dan naar de supportpagina van Proctorio (www.proctorio.com/support#settingup). Je kan hier ook een live chat starten.  

Wat moet ik doen op de dag van het online klassikale examen?

 1. Zoek een rustige plek met een stabiele internetverbinding waar je niet gestoord kan worden tijdens het online klassikale examen. Bij voorkeur heb je een bekabelde internetverbinding, dan is de verbinding stabieler dan bij Wifi. Er mag niemand anders in de kamer aanwezig zijn, ook mag je zelf niet weglopen.

 2. Leg alle boeken, papieren, jouw telefoon en andere zaken die niet zijn toegestaan, weg in een andere kamer. Ontkoppel eventuele extra schermen en zet deze ook in een andere kamer.

 3. Pak je ID (paspoort, rijbewijs of ID kaart).

 4. Ga het internet op met Google Chrome.

 5. Sluit alle programma's, documenten en tabbladen, behalve Chrome en het tabblad waarin je de toets gaat maken.

 6. Log in op jouw dossier in Ans.

 7. Start de toets op de starttijd en klik op `Gebruik Proctorio'. Proctorio gaat nu (in het Engels) een aantal voorbereidende stappen doen voor je de examenvragen kan beantwoorden. Deze tijd gaat niet af van jouw examentijd.

  a. Proctorio opent met een scherm waar wordt uitgelegd wat niet mag tijdens het maken van de toets (bijvoorbeeld andere websites openen of uw notities raadplegen) en geeft aan als je nog tabbladen e.d. moet sluiten. Klik op ‘start pre-exam checks’ onderaan.

  b. Proctorio gaat nu jouw webcam, microfoon en internetverbinding testen. Geef toestemming als dat wordt gevraagd.

  c. Klik op het plaatje van jouw beeldscherm en daarna op de knop ‘delen’. Klik op >next.

     d. Proctorio vraagt of jij je ID voor de webcam wilt houden om hier een foto van te maken.
         Mocht dit om welke reden dan ook niet lukken, stuur dan achteraf een foto per email naar info@civas.nl onder vermelding van je naam, studentnummer en het examen dat je maakt.

    e. De belichting van de webcam wordt vervolgens gecontroleerd door het maken van 5 foto’s.

    f. Tot slot krijg je het ‘exam agreement’ waar jij je mee akkoord moet verklaren. Klik op ‘I accept and begin exam now’.

8. Nu gaat het systeem vanzelf weer terug naar Ans, waar je het examen start. Je tijd gaat dan pas in.

9. Maak de examenvragen. Deze zijn uiteraard in het Nederlands. Eventuele vragen waar je later nogmaals naar wilt kijken, kan je markeren met een vlaggetje. Onderaan zie je alle vraagnummers en zie je welke je al hebt beantwoord en in rood welke je hebt gemarkeerd. Door naar links of naar rechts te klikken, klik je door alle vragen. 

10. Als je alle vragen hebt beantwoord, klik je rechtsonder op het afsluitende icoontje. Je krijgt dan de vraag of u de toets wil inleveren. Klik op 'Lever in'.

11. Je krijgt een bevestiging op je scherm dat jouw antwoorden zijn ingeleverd. Het examen is nu klaar en je kan de computer afsluiten.

Lukt het niet met Ans?
Vanuit jouw account in Ans kan je rechtstreeks contact met hun helpdesk opnemen. Ook vind je op de supportpagina's van Ans veel uitleg. 

Lukt het niet met Proctorio?
Er zijn drie manieren om hun hulp in te roepen:

 • Via de chat als je bent ingelogd op jouw examen. Je klikt op het grijze schildje naast het webadres van de toets. Er opent zich dan een venster waar je een live chat kan openen. 
 • Via de chat op proctorio.com/support. Je moet daarvoor de webbrower Chrome gebruiken en de Proctorio Chrome Extension al hebben geïnstalleerd. 
 • via email: support@proctorio.com.

Waarom kiezen jullie voor surveillance software?

We hebben gekozen voor de combinatie van een online toets tool en surveillance software. Beide zijn ontwikkeld voor universiteiten en daar uitgebreid getest en goed bevonden. Onze toets tool heet Ans en binnen deze toets tool kan je de antwoorden op het online klassikale examen invullen. Daarbij hebben we gekozen voor surveillance software van Proctorio. Deze software bekijkt via jouw webcam en microfoon of je mogelijk fraude pleegt door bijvoorbeeld andere websites te bezoeken, een boek op tafel te raadplegen of overlegt met derden. We vinden het belangrijk om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Als studenten fraude plegen, zegt het diploma niets meer over hun kennis. Dus net zoals we in een klassikaal examen op locatie de kennis van de student willen toetsen, willen we dat hier ook.

Wat gebeurt er met de beelden?

De beelden worden geanalyseerd en bij mogelijke fraude nader onderzocht. Je leest hier hoe Proctorio omgaat met jouw privacy

Hoe krijg ik de uitslag van het online klassikale examen?

Je ontvangt net zoals bij een klassikaal examen op locatie de uitslag binnen 4 weken per email en het diploma per post.

Klassikale examens op locatie alleen op beperkte schaal mogelijk

Als je toch een klassikaal examen op locatie wilt doen, neem dan per e-mail of telefonisch contact met ons op. Er zijn maar enkele datums beschikbaar en er is beperkt plaats.