Online examen

Door de maatregelen rondom covid-19 is het afnemen van een klassikaal examen tot 1 september niet mogelijk. We hebben daarom gekozen om een online examen in te stellen, zodat u geen onnodige studievertraging oploopt.

Graag informeren wij u hoe dit werkt en welke zaken u technisch moet voorbereiden.

Hoe werkt het online examen?

U hoeft voor het examen niet te reizen, u kunt het examen gewoon thuis afleggen. Een paar dagen voor het examen ontvangt u nog een email met extra instructies voor de dag zelf. Op de dag van het examen logt u in en start het examen om 12.30 uur. De maximum tijd die u mag gebruiken om het examen in te vullen, is per examen verschillend en wordt weergegeven voordat u aan de toets begint.

U mag er geen boeken, papieren of websites bij gebruiken, ook mag u niet overleggen met anderen of weglopen, net zoals bij het klassikale examen. Wel mag u bij enkele examens (geldt alleen voor de studies Voedingsdeskundige en Sportvoeding) een losse rekenmachine gebruiken, dus niet uw telefoon of tablet. We bewaken dit met zogenaamde proctoring software (surveillance software) van Proctorio.

Wat moet ik voor het examen technisch voorbereiden?

Om het examen technisch mogelijk te maken, moet u drie stappen zetten. Doe dit ruim voor de examendatum, zodat u de tijd heeft om eventuele problemen op te lossen.

1. U zorgt voor een goede computer, laptop met webcam en microfoon en een stabiele internetverbinding. Is uw computer erg oud? Lees dan meer over de systeemeisen of u met deze computer kunt deelnemen.

2. U ontvangt ruim voor het examen een email met een uitnodiging voor onze examentool Ans. U klikt op de uitnodiging en maakt een wachtwoord aan. Uw account is dan gereed en op het moment van het examen kunt u inloggen en de toets starten.

3. Ga naar getproctorio.com en volg de stappen. Gebruik Google Chrome als webbrowser. Download de Proctorio Chrome extension, extra software. U krijgt direct feedback of dit is gelukt.

Wat moet ik doen op de dag van het examen?

 1. Zoek een rustige plek met een stabiele internetverbinding waar u niet gestoord kunt worden tijdens het examen. Er mag niemand anders in de kamer aanwezig zijn, ook mag u zelf niet weglopen.

 2. Leg alle boeken, papieren, uw telefoon en andere zaken die niet zijn toegestaan, weg in een andere kamer. Ontkoppel eventuele extra schermen en zet deze ook in een andere kamer.

 3. Pak uw ID (paspoort, rijbewijs of ID kaart).

 4. Ga het internet op met Google Chrome.

 5. Sluit alle tabbladen en documenten behalve het tabblad waar u de toets zult gaan maken.

 6. Log in op uw dossier in Ans.

 7. Start de toets om 12.30 uur en klik op `Gebruik Proctorio´. Proctorio gaat nu (in het Engels) een aantal voorbereidende stappen doen voor u de examenvragen kunt beantwoorden. Deze tijd gaat niet af van uw examentijd.

  a. Proctorio opent met een scherm waar wordt uitgelegd wat niet mag tijdens het maken van de toets (bijvoorbeeld andere websites openen of uw notities raadplegen) en geeft aan als u nog tabbladen e.d. moet sluiten. Klik op ‘start pre-exam checks’ onderaan.

  b. Proctorio gaat nu uw webcam, microfoon en internetverbinding testen. Geef toestemming als dat wordt gevraagd.

  c. Klik op het plaatje van uw beeldscherm en daarna op de knop ‘delen’. Klik op >next.

  d. Proctorio vraagt of u uw ID voor de webcam wilt houden om hier een foto van te maken.

  e. De belichting van de webcam wordt vervolgens gecontroleerd door het maken van 5 foto’s van u.

  f. Tot slot krijgt u het ‘exam agreement’ waar u zich mee akkoord moet verklaren. Klik op ‘I accept and begin exam now’.

 8. Nu gaat het systeem vanzelf weer terug naar Ans, waar u het examen start. Uw tijd gaat dan pas in.

 9. Maak de examenvragen. Deze zijn uiteraard in het Nederlands. Eventuele vragen waar u later nogmaals naar wilt kijken, kunt u markeren met een vlaggetje.

 10. Alle vragen beantwoord? Verzend dan uw antwoorden.

 11. U krijgt een bevestiging op uw scherm dat uw antwoorden zijn ingeleverd. Het examen is nu klaar en u kunt de computer afsluiten.

Waarom kiezen jullie voor proctoring software (surveillance software)?

We hebben gekozen voor de combinatie van een online toets tool en zogenaamde proctoring software. Beide zijn ontwikkeld voor universiteiten en daar uitgebreid getest en goed bevonden. Onze toets tool heet Ans en binnen deze toets tool kunt u de antwoorden op het examen invullen. Daarbij hebben we gekozen voor Proctorio. Deze software bekijkt via uw webcam en uw microfoon of u mogelijk fraude pleegt door bijvoorbeeld andere websites te bezoeken, een boek op tafel te raadplegen of overlegt met derden. We vinden het belangrijk om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Als studenten fraude plegen, zegt het diploma niets meer over hun kennis. Dus net zoals we in een klassikaal examen de kennis van de student willen toetsen, willen we dat hier ook.

Wat gebeurt er met de beelden?

De beelden worden geanalyseerd en bij mogelijke fraude nader onderzocht. U leest hier hoe Proctorio omgaat met uw privacy

Hoe krijg ik de uitslag van het examen?

U ontvangt net zoals bij een klassikaal examen de uitslag binnen 4 weken per email en het diploma per post.

Klassikale examens onzeker

Als u toch een klassikaal examen wilt doen en eventuele studievertraging voor lief neemt, kunt u uw examen kosteloos omboeken naar een examendatum later in het jaar. Helaas kunnen we u op dit moment nog niet garanderen dat we op dat moment weer klassikale examens kunnen afnemen en is het mogelijk dat u alsnog een online examen moet afleggen om uw studie af te ronden.