Opleiding Duurzame inzetbaarheid

Opleiding Duurzame inzetbaarheid

Begeleid je organisatie bij het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

hbo-niveau
1mnd.
€ 740 of 1 x € 740 p/m
thuisstudie met individuele coaching en praktijkopdracht

In deze praktische training ga je aan de slag met het thema duurzame inzetbaarheid (DI) in jouw organisatie. Hier leer je hoe je duurzame inzetbaarheid kunt inzetten voor jouw HR beleid en zo de inzetbaarheid en vitaliteit bevordert van medewerkers. In deze training verleg je het accent van verzuimmanagement naar een integrale HR benadering om duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie te verhogen. Je verdiept je verder in het thema duurzame inzetbaarheid, leert dit meetbaar te maken en een verantwoorde analyse op te stellen van de huidige situatie in jouw organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van de medewerkers. Je leert welke signalen je kunt ophalen uit de organisatie en welke instrumenten en methodieken je helpen in de uitvoering daarvan.

In deze training leer je ook hoe je medewerkers richting, ruimte en ruggensteun biedt voor ontwikkeling. Je krijgt handvatten om een probleem scherper te definiëren en oplossingen te karakteriseren. Je leert hoe je de organisatie vitaler en duurzamer inzetbaar maakt en welk passend leiderschap dit nodig heeft.

Duurzaam inzetbaarheidsplan voor de eigen organisatie

Na het volgen van deze training en individuele coaching heb je een duurzaam inzetbaarheidsplan voor jouw organisatie en kun je adviezen geven over gepaste interventies om de duurzame inzetbaarheid in organisaties te vergroten.

Wil jij je breder ontwikkelen? Kies dan bijvoorbeeld voor het opleidingspakket Vitaliteitsadviseur en profiteer van 10% pakketkorting.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Theorie en praktijkopdrachten op eigen tempo
 • Direct aan de slag met schrijven van je eigen duurzame inzetbaarheidsplan
 • Individuele coaching
 • Inspiratie dankzij praktijkcasussen en voorbeelden

Na afronding

Praktische aanpak rondom duurzame Inzetbaarheid

De opleiding Duurzame inzetbaarheid is praktisch ingericht en geeft je kennis over hoe je DI meteen in de praktijk kan inzetten. Je werkt gedurende de lessen toe naar een duurzaam inzetbaarheidsplan dat past bij jouw huidige, of toekomstige organisatie.

In de lessen leer je meer over het onderwerp duurzame inzetbaarheid, de signalen, modellen en methodieken en de in te zetten interventies om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verhogen. Geschreven in begrijpelijke taal met veel praktijkcasussen die de lesstof verduidelijken. Met opdrachten en open vragen wordt je uitgedaagd om meteen aan de slag te gaan met de lesstof.

Specifiek advies voor jouw organisatie

Onder begeleiding van een vakdocent Duurzame inzetbaarheid werk je aan een toekomstgericht advies waar je zelf al direct mee aan de slag gaat. Je gaat op onderzoek uit in jouw organisatie. Je bekijkt de mogelijkheden voor de medewerkers, verdiept je in alle signalen en randvoorwaarden om zo een succes te maken van jouw plan. Tijdens het hele leertraject werk je aan jouw duurzame inzetbaarheidsplan. De coachuren en theorielessen bieden hierbij persoonlijke en praktische handvatten voor jouw specifieke (organisatie)vraagstukken.

Wil je je breder ontwikkelen als HR professional? Bekijk dan alle HRM opleidingen.

Programma

De opleiding Duurzame inzetbaarheid gaat in op de volgende onderwerpen:

 • Belang van duurzame inzetbaarheid
 • Inzicht in de drie kernelementen: employability, werkvermogen en vitaliteit
 • Inzicht in duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie
 • Signalen, meten en analyseren van duurzame inzetbaarheid
 • Inzetten meetinstrumenten en methodieken
 • De rol van leiderschap bij duurzame inzetbaarheid
 • Draagvlak en urgentie creëren
 • Bouwen aan een duurzaam inzetbaarheidsplan
 • Interventies

De training Duurzame inzetbaarheid bevat veel praktijkcasussen die de lesstof verduidelijken. Met opdrachten en open vragen na elke les word je uitgedaagd om meteen aan de slag te gaan met de lesstof en werk je direct toe naar een concreet duurzame inzetbaarheidsplan voor jouw organisatie. Deze lever je in voor je eindopdracht. Bekijk het lesprogramma via de proefles.

Deskundige coaching

Bij deze bondige en praktische training Duurzame inzetbaarheid neem je eerst op je eigen tempo de theorie en achtergronden door. Hierin zijn veel praktijkvoorbeelden en opdrachten opgenomen, waardoor de stof begrijpelijk en boeiend is.

Deskundige begeleiding
Tijdens het leertraject krijg je op jouw aangeven deskundige begeleiding, Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je begeleider.

Individuele coaching
Voordat je je eindopdracht definitief inlevert van een individuele coachsessie van een uur met je docent. Samen met je docent kun je persoonlijke casuïstiek bespreken. Ook kan de docent je advies geven bij je eindopdracht.

Het einddoel van deze training is dat je een concreet duurzaamheid inzetbaarheidsplan hebt waarmee je direct aan de slag kunt binnen jouw organisatie.

Let op:
Om deze opleiding goed af te ronden inclusief diploma moet je ook een voldoende voor de praktijkopdracht halen. Dit kan prima als je al in een organisatie werkt en beschikt over HR informatie en gesprekken met belanghebbenden kunt voeren. Als dat niet zo is, en je maakt deze praktijkopdracht voor een organisatie die je met een specifieke opdracht op het gebied van duurzame inzetbaarheid ondersteunt, vraag dan vooraf of je toegang kunt krijgen tot personeelsgegevens. En of je ook stakeholders / belanghebbenden hierover mag spreken. Je hebt deze zaken vanuit de werkomgeving echt nodig voor de praktijkopdracht.

Leerdoelen

 • Je weet waarom duurzame inzetbaarheid belangrijk is en wat het oplevert voor medewerker, organisatie en maatschappij
 • Je weet wat het begrip duurzame inzetbaarheid betekent.
 • Je kent de drie factoren van een duurzaam inzetbare medewerker
 • Je weet met welke instrumenten je een basismeting kunt uitvoeren rondom duurzame Inzetbaarheid
 • Je weet welke signalen je rondom duurzame Inzetbaarheid kunt ophalen op organisatie- en medewerkersniveau. Je kunt een inventarisatie maken van de signalen rondom duurzame inzetbaarheid die je ziet binnen je eigen organisatie.
 • Je bent bekend met duurzame inzetbaarheid leiderschap.
 • Je kent de vijf dimensies van employability
 • Je kent diverse duurzame inzetbaarheids-methodieken
 • Je weet hoe je middels vraagarticulatie een probleem scherper kunt definiëren
 • Je kent de methode 5W+H voor het maken van een analyse
 • Je kunt een oplossing karakteriseren middels de drie V’s; vitaliseren, verlichten en vertrekken
 • Je weet hoe je richting, ruimte en ruggensteun biedt voor ontwikkeling van de eigen regie van medewerkers
 • Je weet hoe je draagvlak en urgentie creëert bij lijnmanagement over duurzame inzetbaarheid
 • Je bent je bewust van dat de strategie, structuur en genen van je organisatie impact hebben op het kader van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid
 • Je kunt een duurzaam inzetbaarheidsadvies opstellen met gerichte interventies
 • Je kent het belang van evalueren voor de gekozen interventie.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

na het afronden van de eindopdracht met een voldoende ontvang je kosteloos het certificaat Duurzame inzetbaarheid

Diploma
Accreditaties

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie met individuele coaching en praktijkopdracht
Niveau
hbo-niveau
Type
Opleiding
Omvang

12 uur thuisstudie: 4 theorielessen
18 uur uitwerken opdrachten
1-op-1 coach uur
Feedback eindopdracht

Studieduur
1 maanden
Lesgeld
€ 740 of 1 x € 740
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding nodig

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Duurzame inzetbaarheid

Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Duurzame inzetbaarheid'

HR Analytics

Meer informatie

Stresscounseling

Meer informatie

Vitaliteitscoach

Meer informatie

Ziekteverzuim

Meer informatie