Opleiding Acceptance and commitment therapy (ACT)

Opleiding Acceptance and commitment therapy (ACT)

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, BGN, CAT, KTNO, NVST, VBAG
Studiemethode
thuisstudie

Acceptance and commitment therapy (ACT)

ACT therapie is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die antwoord probeert te geven op de levensvragen waarmee mensen worstelen. Belemmerende gedachten kunnen een enorm negatief effect hebben op het welzijn van je cliënt. In de opleiding Acceptance and Commitment Therapie leer je hoe mensen zich bewust worden van de werking van hun geest, zodat ze niet langer worden afgeremd en voluit durven te leven. Met de ACT therapie opleiding kun je jouw cliënten handvatten aanreiken om meer levensgeluk te ervaren.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Uitgebreide en heldere lesstof
 • Veel praktijkvoorbeelden en oefeningen
 • Ontwikkeld door een ACT-expert
 • Direct toepasbare technieken
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Bekijk hier de video van onze ACT-student Sanne die een eigen coachingspraktijk startte.

Veel mensen worstelen met belemmerende gedachten en emoties. De kerngedachte van ACT is dat verzet tegen het onvermijdelijke ten koste gaat van het levensgeluk. De ACT therapie opleiding gaat daarom uitvoerig in op het ontstaan van lijden en het belang van acceptatie.

Het beter omgaan met de geest en het versterken van het welbevinden staan centraal binnen ACT therapie. Je leert het verschil tussen pijn en lijden en doet kennis op over het accepteren van negatieve gedachten en het aanvaarden van afhankelijkheid. Je geeft cliënten de handvatten om een rijk en zinvol leven te leiden met zo min mogelijk geestelijke complicaties.

Als therapeut, coach, counselor of hulpverlener kan jij ACT therapie inzetten ter bevordering van het algehele welzijn. Ook weet je hoe je ACT doeltreffend inzet bij tal van mentale problemen, zoals depressie, woede, angststoornissen en chronische pijn. Niet met het doel om deze problemen te laten verdwijnen, maar om het welbevinden te vergroten.

Met deze geaccrediteerde ACT therapie opleiding doe je de kennis en vaardigheden op om acceptance and commitment therapie op verantwoorde wijze toe te passen binnen je praktijk.

ACT borduurt voort op verschillende therapievormen en stromingen als mindfulness en positieve psychologie. ACT kan goed worden gecombineerd met Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

Meer weten over ACT? Lees hier ons blogartikel 'Voluit leren leven met ACT'.

Wat leer je?

Met de ACT opleiding leer je acceptatie en commitment therapie professioneel inzetten bij je werk met cliënten. Je leert wat ACT precies is en hoe je het inzet. De belangrijkste uitgangspunten, de filosofische grondslag en jouw rol als ACT-therapeut worden uitgebreid belicht. Ook gaat de ACT opleiding in op het integreren van acceptance and commitment therapy in het dagelijks leven en het voorkomen van terugval.

In de opleiding ACT wordt ingegaan op:

 • Het ontstaan van lijden en het belang van acceptatie
 • Cognitieve defusie en het zelf
 • Toegewijde actie en waardengericht leven
 • Mindfulnesstechnieken
 • De grondhouding van de ACT-therapeut en het voeren van een intakegesprek
 • Toepassing van ACT bij angst, woede en chronische pijn

De opleiding bevat een compleet uitgewerkt behandelplan, zodat jij ACT eenvoudig kan inpassen in je therapeutische werk met cliënten.

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Acceptance and Commitment Therapy:

 • Je kent de uitgangspunten van ACT, de zes zuilen van ACT en de ACT-triflex.
 • Je kent de principes voor een therapeutische relatie en de grondhouding van de therapeut.
 • Je weet hoe een goed intakegesprek gevoerd wordt.
 • Je bent bekend met de belangrijkste begrippen, theorieën en oefeningen binnen ACT: creatieve hopeloosheid, de ‘feel good’-mythe, fusie en defusie, mindfulness, het zelf, waarden, toegewijde actie.
 • Je hebt de kennis om een begeleidingstraject van 8 sessies te realiseren, inclusief opdrachten, waarin ACT wordt toegepast in het dagelijks leven van de cliënt.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 560 of 6 x € 98
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Acceptance and commitment therapy (ACT)

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); aantal ECTS 4, de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); 56 PE-punten, en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Praktijkdag Oefenen met gespreksvoering
Datum Prijs Locatie
zaterdag 9 maart 2024 € 245,00 Watletjenu Zaltbommel
zaterdag 31 augustus 2024 € 245,00 Watletjenu Zaltbommel
Online vragenuur Counseling & specialisaties
Datum Prijs Locatie
donderdag 14 december 2023 € 0,00 Online vragenuur vanuit huis via ZOOM
woensdag 10 januari 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 14 februari 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 13 maart 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 10 april 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 8 mei 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 12 juni 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 3 juli 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 7 augustus 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 11 september 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 9 oktober 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 6 november 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 11 december 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.