Wat is etherische olie?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
20 december 2017

Wat is etherische olie?

Etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit plantaardige bestandsdelen zoals bloemen, vruchten, zaden, schors en wortelen. Hoe wordt etherische olie gewonnen? Wat is de kracht van etherische olie? En hoe kun je etherische olie gebruiken? In dit artikel gaan we in op de winning, eigenschappen en toepassing van etherische olie.

Etherische olie winnen

Stoomdestillatie
Etherische olie wordt vaak verkregen met behulp van stoomdestillatie. Door stoom door de olierijke plantdelen te leiden, vervliegt de olie met de stoom. Zodra de stoom is afgekoeld tot water en de olie weer vloeibaar is, kan de olie van het water worden gescheiden.

Droge destillatie
Een andere methode om etherische olie te winnen is droge destillatie. Deze methode wordt bij bepaalde houtsoorten gebruikt. Door het hout te verwarmen, verdampt de olie. Vervolgens kan de damp worden gecondenseerd.

Persen
Om etherische olie uit de schil van bijvoorbeeld citrusvruchten te verkrijgen, maakt men gebruik van persen. Door de schil met een mechanische pers onder druk te zetten, komt de etherische olie vrij.

De kracht van etherische olie

Etherische olie staat bekend om haar geneeskrachtige en heilzame werking. Zo kan de olie bijdragen aan het zuiveren van het lichaam, het herstellen van de hormoonhuishouding en het bevorderen van de spijsvertering. Ook op het immuunsysteem en de gemoedstoestand kan etherische olie een positieve invloed hebben.

Etherische olie en therapie

Een bekende toepassing van etherische olie is aromatherapie. Bij deze complementaire therapie worden fysieke en mentale aandoeningen als luchtweginfecties, spierpijn, stress en depressie verlicht met behulp van etherische oliën. Dit gebeurt onder andere door massage en inhalatie.

Etherische olie kan gebruikt worden om klachten te verlichten, maar ook om klachten te voorkomen. Elke olie heeft zijn eigen unieke werking en vraagt om een specifieke dosering en toediening. Gedegen kennis van de heilzame eigenschappen van de oliën (en de gevaren ervan) is dan ook noodzakelijk voordat je ermee aan de slag gaat.

Meer weten over het gebruik van etherische olie? Bekijk onze opleidingen.


> Ontdek de opleiding aromatherapie
> Ontdek de cursus Bach bloesemtherapie
> Ontdek het studiepakket Aroma- en Bach bloesemtherapeut