Studentervaringen Coachopleiding Foundation Level

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
13 december 2023

Studentervaringen Coachopleiding Foundation Level

In december startten Regillio, Anique en Evelien met de nieuwe klassikale Coachopleiding Foundation Level. In deze blog vertellen ze over hun ambitie, ervaringen en leermomenten.

Drie studenten vertellen over de Coachopleiding Foundation Level

  • Zelfstandig ondernemer Regillio

  • Leefstijlcoach Anique

  • Management assistent EvelienZelfstandig ondernemer Regillio wordt coachIk ben nu nog zelfstandig ondernemer, maar wil graag coach worden. Ik heb voor de Coachopleiding Foundation Level gekozen om deze carrièreswitch te realiseren. Het is de start naar iets nieuws waar ik vol enthousiasme naar uit kijk.

Aanrader voor coaches en leidinggevenden

Ik zou deze opleiding aanraden aan iedereen die coach wil worden, maar ook aan mensen die een leidinggevende rol hebben en hun medewerkers willen begeleiden bij hun ontwikkeling. Je leert niet alleen de praktische dingen zoals structuur aanbrengen in een coachtraject, maar ook wie je als persoon bent en hoe je een ander diepgaand kan begeleiden. Je leert modellen begrijpen en als instrument toepassen bij de begeleiding van je cliënt.

Belangrijke vaardigheden van een coach

De docent is zeer ervaren en inspirerend.  Vanaf dag één is zij bezig om ons in de rol van coach te krijgen. Ik heb tijdens de lessen constructieve feedback ontvangen die bijdraagt aan mijn persoonlijke ontwikkeling en groei. Mijn grootste leermoment was de reflectie op mijn eigen gedrag, gedachtes, normen en waarden.

Openheid en nieuwsgierigheid zijn belangrijke vaardigheden van een coach. Evenals de interesse om de ander te leren kennen en om te verbinden. Dat neem ik nu al mee in mijn omgang met anderen.

"De klassikale Coachopleiding Foundation Level is waardevol voor mij als beginnend coach. Ik leer wie ik ben als persoon en hoe ik een ander diepgaand kan begeleiden. Het is de start naar iets nieuws waar ik vol enthousiasme naar uit kijk."

Praktijkgericht

De klassikale online lessen zijn sterk praktijkgericht: zeer leerzaam en waardevol! Halverwege de opleiding zijn er strengere coronamaatregelen getroffen. Ik keek er eerst tegenop om online les te krijgen, maar de docent zorgt voor een interactief lesprogramma dat niet onderdoet voor een les waarbij je fysiek in een lokaal aanwezig bent.Extra coachingsvaardigheden voor leefstijlcoach AniqueIk wil in korte tijd de basis van het coachen nog beter onder de knie krijgen. Ik integreer de opgedane kennis en vaardigheden direct in mijn beroep als leefstijlcoach. Op termijn wil ik als Foundation Level Coach registreren bij NOBCO.

Niet voor mezelf, maar voor de ander

Als coach neem je jezelf mee in het coachingsgesprek. Het is daarom belangrijk om goed te weten wie je bent in het gesprek. Je zit er immers niet voor jezelf, maar om de ander te coachen! Dat vind ik een belangrijk inzicht en leermoment.

Door deze coachingsopleiding ben ik meer gaan kijken door een reflecterende bril en met een helikopterview. Wat gebeurt er? Wat is mijn rol? Wat zijn mijn opvattingen? Hoe kan ik beter mijn grenzen bewaken? Hoe kan ik mijn doel met plezier en met kleine stapjes halen?

De docent weet van wanten

Docent Annett weet van wanten! Ze is een professional en kan de stof goed overbrengen. Ze weet de cursisten goed te betrekken bij de lessen. In de klassikale lessen was er veel interactie en ik was bang dat dit minder zou zijn bij de online lessen. Gelukkig is dit niet het geval. Er is genoeg variatie tijdens de lesdag door de afwisseling van klassikaal en breakout-rooms in kleine groepjes.

"Door deze coachingsopleiding ben ik meer gaan kijken door een reflecterende bril en met een helikopterview. Wat gebeurt er? Wat is mijn rol? Wat zijn mijn opvattingen? Hoe kan ik beter mijn grenzen bewaken?"

Leren mag pittig en confronterend zijn

Als ik de opleiding zou moeten beschrijven denk ik aan de metafoor van een rode peper: pittig! Maar zonder een rood pepertje zou het maar een flauwe bedoeling zijn.  Leren mag best pittig en confronterend zijn.

> Ontdek de Coachopleiding Foundation Level


Management assistent Evelien kiest voor professionele ontwikkelingNaast mijn werk als management assistent ben ik bezig met de theoretische opleiding tot multicultureel coach. Ter aanvulling volg ik nu de praktijkgerichte Coachopleiding Foundation Level. Door het vele oefenen in de afgelopen weken heb ik meer inzicht en houvast gekregen om mij professioneel te kunnen ontwikkelen.

Coachingsmodellen leren toepassen

Tijdens de opleiding leer je over de verschillende modellen die je als coach kunt toepassen. Je leert daarmee een coachvraag formuleren met de cliënt, een opbouwend gesprek voeren en tot inzicht komen. Ook kan je aan de hand van deze modellen beslissen of je een geschikte coach bent voor een cliënt. Het leren gebruiken van het kernkwadrant vond ik een belangrijk leermoment. Alle aangereikte lesstof is ready to use, je kunt het direct toepassen in de praktijk.

Van inzicht naar zelfreflectie

De docent heeft het vak helemaal in de vingers. Een supervisie gesprek met haar voelt als een coachingsessie, waarna je echt weer verder kunt. Met de opgedane inzichten leer ik om te reflecteren en mijn gedachten op een kalme en bewuste manier tot me te nemen.

Online les net zo leerzaam

Het concentreren en volhouden tijdens een online les vind ik soms wel moeilijker, omdat ik dat niet gewend ben. Je zit alleen in je eigen omgeving en dat is toch anders dan de interactie en omgangsvormen tijdens een fysieke bijeenkomst. Maar dankzij voldoende pauzes gaat het allemaal prima en is het een net zo leerzaam als in de klas.

“De docent heeft het vak helemaal in de vingers. Een supervisie gesprek met haar voelt als een coachingsessie, waarna je echt weer verder kunt. ”

Toekomstplannen

Ik leer veel van deze opleiding. Zo durf ik me nu, naast mijn baan als management assistent, ook op een andere manier professioneel bezig te gaan houden met coaching. Na afloop van de opleiding ga ik aan de slag met het aanleggen van mijn portfolio, zodat ik me kan aanmelden bij de branchevereniging. Ook ga ik het komende jaar met nog meer energie verder aan de opleiding tot multicultureel coach.