Student coaching aan het woord

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
05 juni 2019

Student coaching aan het woord

Pieter Grimbergen is coach. In dit blog vertelt hij hoe hij coach is geworden en welke rol Civas daarbij heeft gespeeld.

'Een goede coach is authentiek'

Pieter Grimbergen is coach. In dit blog vertelt hij hoe hij coach is geworden en welke rol Civas daarbij heeft gespeeld.

‘Een aantal jaren geleden kreeg ik problemen met mijn gezondheid, waaronder een terugval in mijn spiermassa. Daardoor kon ik niet meer als musicus werken. Er werd mij een afkeurregeling aangeboden, maar die heb ik geweigerd. In plaats daarvan stelde ik mij de vraag: wat wil ik nog met mijn leven? Ik ging nadenken over zingeving en kwam uit op coachen. Ik wil mensen gidsen, want zo zie ik het coach-zijn. Een trainer leert mensen vaardigheden aan. Een coach laat mensen zelf ontdekken wat voor hen van belang is.

Schoolvoorbeeld van goed coachen

Tijdens mijn zoektocht naar een opleiding, kwam ik uit bij Ciivas. Aanvankelijk trok de opleiding tot Lifecoach mijn aandacht, maar ik wilde niet zomaar een cursus bestellen. Daarom nam ik contact op met Civas. Na een verhelderend gesprek met een studiebegeleider koos ik voor de opleiding Acceptance and commitment therapy (ACT). Een keuze voor een opleiding zegt niet zomaar wat, het maakt deel uit van je identiteit. Eigenlijk was het gesprek een schoolvoorbeeld in goed coachen, namelijk dat er naar je wordt geluisterd, waardoor ik een betere keuze kon maken.

Thuisstudie met onderling contact

Naast ACT heb ik bij Civas de opleiding Mental coach gevolgd. De lesstof vond ik goed, uitgebreid, aansprekend geschreven, maar ook volwassen geformuleerd. Je wordt serieus genomen als cursist en alle lesstof bevat bronvermelding. Online een studie volgen is best eenzaam. Daarom was het fijn dat je contact kon zoeken met andere studenten via het studentenportaal en vragen kon stellen aan een studiebegeleider. Ik heb daar met regelmaat gebruik van gemaakt, door bijvoorbeeld te vragen hoe ik bepaalde stof zou moeten interpreteren. Vaak kreeg ik binnen 24 uur antwoord.

Ook een coach is kwetsbaar

Inmiddels werk ik een aantal jaren vol passie als coach. Waar volgens mij een goede coach aan moet voldoen? Een goede coach is authentiek. Je coacht zoals je bent. Echtheid is essentieel, anders is het een spelletje. En ook een coach is kwetsbaar en moet de kracht van kwetsbaarheid en moed durven overdragen op een coachee. Als je coach wilt worden, zorg er dan voor dat je open vragen kunt stellen. Verder moet je duidelijk voor ogen hebben dat je geen psycholoog bent en kunnen doorverwijzen als dat nodig is. Dat betekent dat je scherpzinnig moet zijn en moet kunnen doorvragen.

​Bezig zijn met het waarom

Ik citeer graag Susan David, psycholoog aan de Harvard Medical School: “Een coach moet bezig zijn met het waarom.” Wat mij betreft komt dat altijd op nummer 1. Je bent bezig met het begeleiden van mensen in hun levenswaarden die passen bij hun eigen persoonlijkheid. En die kunnen heel verschillend zijn. Voor mij persoonlijk zijn bijvoorbeeld authenticiteit, liefde, blijdschap en dankbaarheid belangrijke levenswaarden. Je stelt iemand eigenlijk de vraag: langs welke waarden wil je leven? Noem er gewoon eens drie. Dat is wat ik bedoel met gidsen. Een coach weet op voorhand het antwoord niet. Behandel je "waarom" als de kunst van het leven naar je eigen persoonlijke set van waarden. Dat is wat een coach bij een coachee moet loskrijgen. Daar is heel veel moed, persoonlijk leiderschap en kwetsbaarheid van een coach voor nodig.’

Lees verder over de opleidingen


> Ontdek de Cursus Acceptance and commitment therapy (ACT)
> Ontdek de opleiding Mental coach
> Bekijk al onze coaching en counseling opleidingen