Risico’s overgewicht

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
12 februari 2018

Risico’s overgewicht

Overgewicht is een steeds groter maatschappelijk probleem. Niet alleen volwassenen, maar ook veel kinderen zijn te zwaar. Welke fysieke aandoeningen liggen op de loer bij overgewicht? En met welke mentale problemen kun je te maken krijgen? In dit blogartikel zetten we 14 risico’s van overgewicht uiteen.

1. Hartinfarct

Wanneer je overgewicht hebt, moet je hart extra hard werken. Bovendien is er veelal sprake van een te hoog LDL-cholesterol. De kans op een hartinfarct neemt daardoor aanzienlijk toe.

2. Hoge bloeddruk

Overgewicht en een hoge bloeddruk gaan vaak hand in hand. Vooral wanneer het vet met name in de buikholte is opgeslagen, is de kans op een hoge bloeddruk groot.

3. Diabetes type 2

Overgewicht ontregelt de productie en werking van het hormoon insuline. Dat maakt overgewicht een belangrijke oorzaak van diabetes type 2.

4. Gewrichtspijn

Wanneer je te veel kilo’s met je meedraagt, is de kans groot dat je gewrichten overbelast raken. Knie-, heup- en rugklachten gaan dan ook vaak gepaard met obesitas.

5. Spataderen

Bij extra gewicht rond de buik kan het bloed in de benen niet goed naar het hart worden teruggepompt. Er ontstaat dan meer druk waardoor de aderen verwijden.

6. Onvruchtbaarheid

Uit onderzoek blijkt dat overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. Overgewicht kan de hormoonhuishouding namelijk ontregelen.

7. Menstruatiestoornissen

Vrouwen met overgewicht hebben over het algemeen minder vaak een eisprong waardoor de menstruatie kan uitblijven.

8. Slaapproblemen

Door overgewicht ontstaat er overtollig vet bij de luchtwegen. Dit kan leiden tot snurken en slaapapneu.

9. Psychische problemen

Wanneer iemand met (ernstig) overgewicht kampt, leidt dat geregeld tot psychische problemen als onzekerheid, depressiviteit en een laag zelfbeeld.

10. Sociale problemen

Voor mensen met obesitas is het soms lastig om aan alle dagelijkse activiteiten mee te doen. Hierdoor kan er een sociaal isolement ontstaan. Bovendien worden mensen met overgewicht niet altijd geaccepteerd.

11. Galstenen

Wie overgewicht heeft, kampt drie tot vier keer zo vaak met galstenen dan iemand met een gezond gewicht.

12. Kanker

Overgewicht kan het risico op kanker beïnvloeden. Zo kunnen vetcellen hormonen afgeven die het risico op bepaalde kankersoorten verhogen en kan vet rond de taille zorgen voor extra groeihormonen.

13. Vroeggeboorte

Overgewicht kan niet alleen de vruchtbaarheid verminderen; ook de kans op vroeggeboorte is groter bij zwaarlijvigheid.

14. Huidproblemen

Wanneer je te zwaar bent, kan je te maken krijgen met diverse huidproblemen. Zo kan er door oprekking van de huid striae ontstaan en door vetophoping cellulitis. Ook kan er sprake zijn van slechte wondheling en smetplekken.


> Ontdek de opleiding gewichtsconsulent
> Ontdek de opleiding voedingsdeskundige