Pubergedrag of depressie?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
18 september 2017

Pubergedrag of depressie?

Depressie bij jongeren is vaak lastig te herkennen. Dwars en emotioneel gedrag komt immers vaak voor in de puberteit. Hoeveel jongvolwassenen kampen met een depressie? Wat zijn de oorzaken? En wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen? In dit blogartikel gaan we uitgebreid in op depressie bij jongeren en hoe je dit kan herkennen.

Mogelijke oorzaken

De puberteit is voor veel jongeren een heftige periode. De hormonen gieren door het lijf, onzekere gevoelens hebben de overhand en ook identiteitsproblemen komen vaak voor. Om nog maar niet te spreken over groepsdruk en angst voor de toekomst. De meeste jongeren zijn in staat om hiermee om te gaan, maar voor sommige pubers kan het te veel worden.

Herken je een negatieve manier van denken bij je zoon of dochter? Ook de volgende oorzaken kunnen van invloed zijn op een puberdepressie:

  • Introvert karakter
  • Pesten
  • Opvoeding(sproblemen)
  • Culturele conflicten
  • Eerdere depressies
  • Hechtingsproblemen

Eén op de vijftien jongeren depressief

Depressies komen vaker voor bij jongeren dan bij volwassenen. Zo kampt één op de twintig volwassenen met een depressie tegenover één op de vijftien jongeren. Een significant verschil. Door het taboe dat er op depressie rust, blijven jongeren vaak lange tijd met depressieve gevoelens rondlopen.

Alarmbellen

Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen? Een belangrijk symptoom is een gebrek aan concentratie. Hierdoor kan een kind dat normaal goede cijfers haalt opeens de een na de andere onvoldoende scoren. Ook slecht slapen, slecht eten en sociale terugtrekking kunnen wijzen op een depressie. Verder zijn jongeren met een depressie voor langere tijd (minimaal twee weken) neerslachtig en kunnen ze niet meer genieten van leuke dingen. Slechte persoonlijke verzorging, gewichtsverlies en motorische onrust zijn eveneens signalen.

Meer weten? Bekijk onze opleidingen.

> Ontdek de opleiding Jongerencoach
> Ontdek de opleiding Kindercoach