Onzeker zijn: zó kom je er vanaf

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
16 oktober 2017

Onzeker zijn: zó komt je er vanaf

Onzeker zijn we allemaal weleens. Bijvoorbeeld als we aan de slag gaan bij een nieuwe werkgever of moeten spreken voor een grote groep mensen. Maar wanneer onzekerheid je dagelijks parten speelt, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Ben je klaar met onzeker zijn en wil je zelfverzekerd door het leven gaan? Doe dan je voordeel met de volgende 10 tips.

1. Zet je talenten in

Iedereen heeft zo zijn talenten. Door deze regelmatig te benutten, zal je een positiever zelfbeeld krijgen en minder onzeker zijn. Weet je niet wat je talenten zijn? Vraag het dan eens aan vrienden, collega’s of familie. Zij kunnen vaak haarfijn vertellen waar je in uitblinkt.

2. Luister naar complimenten

Veel mensen vinden het lastig om complimenten aan te nemen en wuiven ze weg. Door een compliment te omarmen, sta je er veel meer bij stil en krijgt je zelfvertrouwen een boost.

3. Stap uit je comfortzone

Juist als je onzeker bent, is het doodeng om uit je comfortzone te stappen. Toch heb je er baat bij om dingen te doen waar je tegenop ziet. Achteraf valt het namelijk vaak mee en ben je trots op jezelf. En dát heeft weer een positief effect op je zelfvertrouwen.

4. Leg overwinningen vast

Fouten maken we allemaal, maar er zijn vast ook dingen in je leven die wél heel goed gaan. Schrijf elke dag op waar je trots op bent. Zo voorkom je dat je jezelf blindstaart op je ‘mislukkingen’ en zal je minder onzeker zijn.

5. Doe geen aannames

Het is heel makkelijk om aannames te doen. Het gevaar is echter dat je – onterecht – van het negatieve uitgaat. Doe dus geen aannames en vraag simpelweg wat iemand bedoelt. Je zal zien, het antwoord valt vaak alles mee.

6. Deel je gevoelens

Soms lijkt het alsof iedereen om je heen blaakt van zelfvertrouwen. Niets is echter minder waar. Door je gevoelens met anderen te delen, zal je zien dat ook zij soms onzeker zijn. Die wetenschap helpt vaak al om je zekerder te voelen. 

7. Laat los

Lig je wakker na negatieve feedback? Loop je dagen rond met een knoop in je maag na een onaardige opmerking van een collega? Realiseer jezelf dat niemand perfect is en til er niet te zwaar aan.  

8. Leg de lat niet te hoog

Wanneer je torenhoge eisen aan jezelf stelt, is de kans op mislukking groot. Stel realistische doelen en vier elk doel dat je behaalt. 

9. Ontwikkel jezelf

Wanneer je over diverse onderwerpen kan meepraten en uiteenlopende vaardigheden in de vingers heeft, vergroot dat je zelfvertrouwen. Volg opleidingen, trainingen of workshops en ontwikkel jezelf.

10. Ga in therapie

Heeft onzekerheid een grote impact op je leven en lukt het je maar niet om er vanaf te komen? Dan is het wellicht verstandig om naar een therapeut te stappen en samen naar een oplossing te zoeken.

> Ontdek de opleiding Zelfontwikkeling