De overgang: de invloed van voeding

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
17 december 2018

De overgang: beïnvloedt voeding de klachten?

Er komt op een ogenblik een leeftijd waarbij de overgang niet te vermijden is. De ene vrouw ervaart al klachten voor haar 50e verjaardag, de andere pas als ze de 50 al ruim gepasseerd is. Maar dat de overgang komt is een feit: het lichaam wordt ouder en sommige voorraden in ons lichaam raken op. Veel vrouwen zien op tegen deze periode, niet alleen vanwege de klachten die ontstaan, maar ook vanwege de veranderingen aan het lichaam. Je kunt echter veel zelf doen om deze periode met opgeheven hoofd en kracht door te komen.

Op gewicht

Uiteraard is het altijd goed om een gezond gewicht te hebben, maar tijdens de overgang is het helemaal aan te raden. Je voelt je niet alleen lekkerder in je vel, maar minder lichaamsvet zorgt voor ook minder problemen met overgangsklachten, zoals opvliegers en nachtzweten. Veel vrouwen denken dat ze niet meer afvallen als ze eenmaal in de overgang zijn, maar niets is minder waar. Ook tijdens de overgang is afvallen mogelijk en lukt zeker als er gekozen wordt voor gezonde producten in de juiste hoeveelheden in combinatie met voldoende beweging.

Voeding en overgangsklachten

Gezonde producten helpen niet alleen bij het afvallen maar ook bij het verminderen of voorkomen van overgangsklachten. Soja heeft bijvoorbeeld een gunstige werking op de hormoonspiegel door de aanwezigheid van fyto-oestrogenen, een plantaardige stof die in het lichaam de hormonen nadoet. Veel groente eten helpt dan weer mee aan een gezonde vitaminevoorziening in het lichaam, waardoor je huid en je haren er gezond uit blijven zien. Een wijntje op zijn tijd is heerlijk, zeker om in een drukke tijd even wat te ontspannen. Alcohol heeft alleen ook een nadeel: het verwijdt de bloedvaten en zorgt voor extra heftige opvliegers.

Veel kruiden hebben een geneeskrachtige werking, al werkt dat bij ieder mens anders. Valeriaan zorgt er bijvoorbeeld voor dat het slaappatroon tijdens de overgang beter wordt en het kruid zilverkaars helpt de opvliegers te verminderen.

Schijf van Vijf

Het lijkt zo makkelijk gezond te eten, maar toch is dat niet voor iedereen zo. Er wordt zoveel over voeding geschreven dat je makkelijk de weg kan kwijt raken. Het Voedingscentrum heeft een goede leidraad ontwikkeld in de vorm van de Schijf van Vijf. Het volgen van deze richtlijnen resulteert in een gezond en evenwichtig dagmenu waarmee je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Het volgen van deze richtlijnen zorgt er vaak al voor dat oude, minder goede gewoontes langzaam verdwijnen en hiermee dus ook de negatieve invloed van bepaalde producten op je gezondheid en de overgang.

Gezonde leefstijl

Gezond eten helpt niet alleen mee aan een fit lichaam; vrouwen merken ook dat ze door gezond te eten de regie (weer) hebben over hun leven. Dit helpt in een verwarrende tijd waarin ze het gevoel hebben over andere zaken de regie juist kwijt te raken. Bewegen helpt daar ook aan mee; iedere dag voldoende bewegen heeft een positieve invloed op lichaam en geest en helpt mee de overgang gezond en fit door te komen.

Meer weten?


> Ontdek de Cursus Overgang en voeding