Ruud Kloek Praktijkdocent Medische basiskennis CPION

‘Tijdens mijn lessen doe ik een poging om iets van verwondering teweeg te brengen bij mijn studenten. Ik wil dat mensen zich verbazen over hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt en waarom dat zo is. Dat vind ik belangrijker dan uitleggen hoeveel vertakkingen een bepaald orgaan heeft. Dat kan iedereen opzoeken.

Er staat zoveel informatie in de leerboeken, maar waar krijgen de studenten in hun eigen praktijk straks mee te maken? Een docent legt de accenten. Daarom zijn de contacturen zo belangrijk en een voorwaarde van CPION. Zo besteed ik in de lessen veel aandacht aan diabetes, multiple sclerose, kanker en het ontstaan ervan. Maar ook aan veelvoorkomende infectieziekten, zoals de ziekte van Lyme. Ik merk dat dit de studenten erg aanspreekt. Ik put daarbij rijkelijk uit mijn jarenlange ervaring als huisarts.

Het is belangrijk dat (aankomend) therapeuten hun eigen begrenzingen kennen. Bloed bij ontlasting is gewoon niet goed, dat betekent (terug) verwijzen naar de reguliere zorg. Iemand die langdurig hees is, moet geen siroop krijgen. In de opleiding leert u de belangrijkste alarmsignalen zeker kennen. En dan probeer ik het als docent ook nog boeiend voor het voetlicht te brengen.’

Bekijk de opleiding: