Ellen Dekker Praktijkdocent Creatieve therapie

‘Je kunt alleen woorden geven aan datgene waar je je bewust van bent. Juist door te tekenen en te schilderen maak je contact met je onderbewuste. Een tekening kan veel vertellen. Een creatief therapeut zit daar als tolk tussen door de juiste vragen erover te stellen. Het brengt mensen bij hun bron. De antwoorden komen uit de tekeningen zelf.

Creatieve therapie kan voor van alles worden ingezet. De opdrachten die ik geef, zijn afgestemd op de persoon. Iemand met rouwverwerking laat ik bijvoorbeeld nat op nat schilderen. Dat is vergelijkbaar met huilen op papier. Iemand die op zoek is naar kracht geef ik bijenwas om mee te tekenen of we gaan met klei aan de slag. Alle materialen die kunnen werken, zet ik in.

Naast mijn praktijk werk ik als docent Creatieve Therapie. Voor deze thuisstudie doen cursisten theoretische kennis op en ze maken tekeningen. Bij de huiswerkopdrachten schrijven ze een verslag en geven ze een beschrijving van hun creatie. Ik observeer en stel vervolgens vragen over de tekening. Op deze manier laat ik zien hoe je naar tekeningen kijkt en mensen kunt bevragen over hun tekening. De cursus is een mooie ingang om contact maken met wat ons innerlijk beweegt. En het is vooral leuk om te doen.’

Bekijk de cursus: