Diana Jansen - Smit Praktijkdocent Psychosociale basiskennis CPION

‘Het fascineert me hoe mensen zich gedragen en hoe dat gedrag ontstaan is. Naast mijn werk als docent werk ik als behandelaar. Ik onderzoek samen met mijn cliënten wat er speelt, hoe dat komt en welke stappen ze kunnen zetten om hun patronen te veranderen. Ik help mensen de oplossing zelf te ontdekken.

Lesgeven in menselijk gedrag vind ik net zo boeiend. Er zijn zoveel verschillende ideeën en opvattingen om te bespreken. De studenten werken ook ieder vanuit verschillende achtergronden met hun cliënten. Die diversiteit geeft een leuke dynamiek aan de lessen.
De colleges waarin we consultvoering behandelen, zijn bij mij favoriet. Via praktijkopdrachten en rollenspellen probeer ik met studenten antwoorden te vinden op vragen als: hoe creëer je een veilige omgeving waarin je cliënt zijn verhaal kan doen? Hoe toon je empathie?

Sowieso ben ik niet het type docent dat alleen maar zelf aan het woord is, maar pas ik veel activerende werkvormen toe. Zo ontdekken en verdiepen de studenten de lesstof door zelf te ervaren en te doen. Eigenlijk zoals ik dat ook met mijn cliënten doe.’

Bekijk de opleiding: