Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Duur
12 maanden
Lesgeld
€ 645,00 of 9 x € 76,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG

Natuurvoedingsadviseur

De opleiding Natuurvoedingsadviseur leert u om cliënten te adviseren over natuurlijke en gezonde voeding. Goede voeding bevat naast brandstoffen ook voedingsstoffen die direct of indirect worden gebruikt bij de vele regulatie-, verdedigings- en herstelprocessen in het lichaam, bijvoorbeeld voor weerstand en vitaliteit. De basis van het werk van de natuurvoedingsadviseur is om samen met de cliënt te komen tot een optimaal eetpatroon op basis van de principes van de natuurvoeding. Door te kiezen voor onbewerkte, biologische voeding met respect voor natuur en dier begeleidt u uw cliënten naar een betere gezondheid.

Voordelen

 • Geschreven door een vakspecialist natuurvoeding
 • Met veel praktijkvoorbeelden
 • Voor een optimale gezondheid van uw cliënten
 • Erkend door BATC, CAT, NVST en VBAG

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. U krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat u de lesstof gemakkelijk kunt opnemen en onthouden. CIVAS houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo heeft u altijd de meest actuele kennis in huis.

Wat leer je?

Naast theoretische kennis leert u in deze natuurvoeding opleiding hoe u verantwoorde en onderbouwde adviezen geeft op het gebied van voeding en leefstijl. Daarnaast is er aandacht voor het vormgeven van een begeleidingstraject, communicatie- en coachingsvaardigheden en het succesvol opzetten van uw eigen praktijk. De opleiding Natuurvoedingsadviseur voorziet u van brede kennis op het gebied van natuurvoeding. Zo wordt uitgebreid ingegaan op:

 • De werking van spijsvertering en lever
 • Voedingsleer en voedingsmiddelen 
 • Reguliere en alternatieve voedingsinzichten
 • Orthomoleculaire voedingsleer
 • Herstellen van het zuur-base-evenwicht
 • Ontstekingsremmende voeding
 • De energie- en hormoonhuishouding
 • Fytonutriënten en kruiden
 • Natuurvoeding bij chronische klachten

De lesstof wordt verhelderd met leerzame praktijkvoorbeelden en recepten en tips die u direct praktisch kunt toepassen. U kunt ervoor kiezen om twee optionele praktijkdagen over natuurvoeding bij te wonen.

Wat kun je ermee?

De opleiding Natuurvoedingsadviseur is bij uitstek geschikt voor therapeuten, verpleegkundigen, hulpverleners en mensen die een eigen praktijk willen starten als natuurvoedingsdeskundige.

Goede voeding doet veel meer dan het lichaam voorzien van de brandstoffen die het nodig heeft voor de productie van energie en lichaamswarmte. Goede voeding bevat ook de voedingsstoffen die direct of indirect worden gebruikt bij de vele regulatie-, verdedigings- en herstelprocessen in het lichaam. Door te kiezen voor seizoensproducten, biologische voeding en kwaliteitsvoedsel wordt optimaal gebruikgemaakt van de in de voeding aanwezige macro- en microvoedingsstoffen. Zo werkt u met de cliënt aan meer energie, meer vitaliteit, een betere weerstand en meer welzijn.

Na deze opleiding kunt u cliënten een op maat gemaakt begeleidingstraject rondom natuurvoeding aanbieden. U beschikt daartoe over de benodigde theoretische kennis over natuurvoeding en gezondheid. Daarnaast kunt u inzicht krijgen in het voedings- en leefpatroon van een cliënt. U bent in staat om verantwoorde adviezen op het gebied van voeding en leefstijl te geven en te onderbouwen. U kunt een begeleidingstraject voorbereiden en uitvoeren dat aansluit op de hulpvraag van de cliënt.

Leerdoelen van de opleiding Natuurvoedingsadviseur:

 • U heeft kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • U heeft kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • U heeft kennis van de opbouw en werking van het spijsverteringstelsel, de lever en de stofwisseling.
 • U heeft kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • U heeft kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • U heeft kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • U heeft kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding en macrobiotische voeding.
 • U heeft kennis van de orthomoleculaire voedingsleer.
 • U heeft kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • U kent de werking van de hormonen en neurotransmitters en hoe deze beïnvloed worden door voeding.
 • U kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • U bent bekend met de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • U kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • U kan advies inzake natuurvoeding en gezondheid geven en onderbouwen.
 • U kan individuele en preventieve richtlijnen en eetpatronen opstellen.
 • U kan gerichte natuurvoedingsadviezen geven bij milde gezondheidsklachten.
 • U beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • U kan een professionele praktijk als natuurvoedingsdeskundige opzetten.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

26 lessen

studieduur 12 maanden
lesgeld € 645,00 of 9 x € 76,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

u ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van uw huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het klassikale examen, ontvangt u het CIVAS-diploma Natuurvoedingsadviseur

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en als bijscholing door Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST) en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); aantal ECTS 9.5

Gratis proefles

Binnen 1 minuut in uw mailbox! Vraag nu de gratis proefles en de volledige inhoudsopgave van deze studie aan. Zo krijgt u alvast een duidelijk beeld van de kwaliteit van het studiemateriaal en de heldere lesopbouw.

Hartelijk dank voor uw aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan u verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van uw gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaalt u zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus u kunt altijd een studiepauze inlassen. U heeft recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Uw docent adviseert u persoonlijk vanaf uw inschrijving tot aan de succesvolle afronding van uw studie. U kunt altijd een beroep doen op uw docent via het digitale studentenportaal.

CIVAS werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuurt u huiswerk in en legt u contact met uw docent en medestudenten.

U bent niet verplicht een studie af te maken. U kunt uw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kunt u deelnemen aan het klassikale eindexamen om het diploma te behalen. Slaagt u voor het examen en heeft u al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvangt u het diploma. Slaagt u onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS u graag verder om het examen te halen.

U bent niet verplicht examen te doen. Heeft u alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvangt u een certificaat van deelname.

Datum Prijs Locatie
zaterdag 21 november 2020 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 27 november 2020 € 115,00 Haarlem
zaterdag 12 december 2020 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 8 januari 2021 € 115,00 Haarlem
zaterdag 9 januari 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 13 februari 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 19 maart 2021 € 115,00 Haarlem
zaterdag 27 maart 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 24 april 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 29 mei 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 18 juni 2021 € 115,00 Haarlem
zaterdag 19 juni 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 9 juli 2021 € 115,00 Haarlem
zaterdag 10 juli 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 4 september 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 2 oktober 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 30 oktober 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 20 november 2021 € 115,00 Online klassikaal examen
zaterdag 11 december 2021 € 115,00 Online klassikaal examen

Praktijkdagen

CIVAS organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toetst u uw theoretische kennis en ontmoet u uw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger plan wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook op het gebied van natuurvoeding organiseren wij regelmatig praktijkdagen. Deelname is niet verplicht. U beslist tijdens of na uw studie of u meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkdagen u voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur optioneel kunt bijwonen.

Praktijkdag Orthomoleculaire voeding I
Datum Prijs Locatie
zaterdag 21 november 2020 € 120,00 Haarlem
zondag 3 januari 2021 € 120,00 Haarlem
vrijdag 12 maart 2021 € 120,00 Haarlem
zondag 4 juli 2021 € 120,00 Haarlem
zaterdag 25 september 2021 € 120,00 Amsterdam
zaterdag 27 november 2021 € 120,00 Haarlem
Praktijkdag Orthomoleculaire voeding II
Datum Prijs Locatie
zaterdag 12 december 2020 € 120,00 Amsterdam
vrijdag 23 april 2021 € 120,00 Haarlem
zaterdag 11 september 2021 € 120,00 Amsterdam
zondag 28 november 2021 € 120,00 Haarlem

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 14 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Gerelateerde studies

Vergelijken van twee potjes vitaminen en mineralen bij de cursus Orthomoleculaire suppletie

Orthomoleculaire suppletie

Meer informatie
Vers fruit maakt onderdeel uit van gezonde orthomoleculaire voeding voor kinderen.

Orthomoleculaire voeding voor kinderen

Meer informatie
Voedingsdeskundige adviseert vrouw in de overgang over gezonde leefstijl bij cursus Overgang en voeding

Overgang en voeding

Meer informatie
Voedingsprofessional begeleidt 50-plusser naar een gezonde leefstijl met de cursus Voeding en ouderen

Voeding en ouderen

Meer informatie
Voedingsdeskundige begeleidt cliënt naar gezond eetpatroon bij de cursus Emotie-eten

Emotie-eten

Meer informatie
Gezonde voeding en sport als onderdeel van de cursus Sportvoeding

Sportvoeding

Meer informatie
Sfeerbeeld van kruiden en groenten gebruikt binnen de cursus Ayurveda

Ayurveda

Meer informatie
Vitaliteitscoach begeleidt cliënt bij vitaliteitstraject

Vitaliteitscoach

Meer informatie
Online coach begeleidt cliënt via de computer met de opleiding Online coaching

Online coaching

Meer informatie

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.