Cursus Kindervoedingsadviseur

Cursus Kindervoedingsadviseur

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 445 of 5 x € 93
Niveau
mbo+ niveau
Accreditaties
BATC, BGN, KTNO, CAT
Studiemethode
thuisstudie

Kindervoedingsadviseur

Met de opleiding Kindervoedingsadviseur kun je ouders adviseren over gezonde voeding voor hun kinderen. Ook ouders die het voedingspatroon van hun kinderen willen verbeteren hebben veel profijt van deze opleiding. De geaccrediteerde opleiding Kindervoedingsadviseur biedt je degelijke kennis om jouw cliënten op verantwoorde wijze te adviseren over kindervoeding.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Ontwikkeld door ervaren kinderdiëtist
 • Uniek lesmateriaal met veel voorbeelden
 • Steeds meer vraag naar voedingsadvies
 • Voor professionals en ouders
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

De cursus Kindervoedingsadviseur is bedoeld voor iedereen die zich als professional richt op de groei en gezonde ontwikkeling van kinderen. Je bent in staat om degelijk voedingsadvies aan kinderen en hun opvoeders te geven. Voedingsdeskundigen, gewichtsconsulenten, kindercoaches, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang bijvoorbeeld, maar ook sport- en fitnessinstructeurs en verloskundigen verdiepen met deze opleiding hun kennis over kindervoeding.

Eetgewoonten

Voor hun groei hebben kinderen gezonde en gevarieerde voeding nodig. Dat begint al voor de geboorte met de voedingstoffen die ze via de navelstreng van hun moeder krijgen. Eetgewoonten die je in jeugd aanleert, verander je als volwassene niet gemakkelijk. Daarom is het belangrijk dat kinderen zich al op jonge leeftijd realiseren wat gezond eten inhoudt. Daar kan je hen, of hun ouders, mee helpen met de cursus Kindervoedingsadviseur. Meer daarover lees je in de blog Orthomoleculaire voeding en kinderen.

Groeifasen

Het thema kindervoeding vraagt specifieke aandacht vanwege de verschillende groeifasen die kinderen doorlopen. Daarom hebben zij soms andere voedingsstoffen en in andere hoeveelheden nodig dan volwassenen. Bovendien neemt het aantal kinderen met overgewicht in Nederland toe. De vraag naar specifiek kindervoedingsadvies zal daardoor stijgen. Met de opleiding Kindervoedingsadviseur kan jij jouw cliënten dat advies aanbieden.

Wat leer je?

In deze opleiding leer je hoe kinderen zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap en daarna - van baby tot peuter, kleuter, puber en jongvolwassene. Er is volop aandacht voor de voedingsstoffen die ze in de verschillende leeftijdsfasen nodig hebben. Er wordt intensief aandacht besteed aan:

 • de verschillende groeifasen van foetus tot jongvolwassene
 • de diverse voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groeifasen
 • de beoordeling of gewicht en lengte in balans zijn
 • welke voedingsstoffen kinderen beter vermijden
 • preventief advies in de strijd tegen overgewicht bij kinderen
 • signaleren van overgewicht bij kinderen
 • kinderen begeleiden bij het aanleren van een gezond voedingspatroon
 • Verder besteedt de cursus Kindervoedingsadviseur aandacht aan specifieke voedingswensen, zoals vegetarisch en macrobiotisch eten.

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Kindervoedingsadviseur zijn:

 • Je hebt kennis van de fysiologie van de zwangere vrouw en het pasgeboren kind.
 • Je hebt kennis van de groeiontwikkeling van het kind.
 • Je hebt kennis van de verschillende voedingsstoffen en hun functie.
 • Je bent bekend met de voedingsadviezen rondom de zwangerschap.
 • Je bent bekend met de adviezen met betrekking tot zuigelingenvoeding.
 • Je hebt kennis van bijvoeding en weet wanneer dit van toepassing is.
 • Je bent bekend met de voedingsadviezen voor kinderen van 1 tot 18 jaar.
 • Je kent de aandachtspunten bij specifieke voedingswensen.
 • Je hebt kennis van de preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen.
 • Je kent de invloed van kindermarketing op het gebied van voeding.

Details

methode thuisstudie
omvang

12 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 445 of 5 x € 93
inschrijfgeld € 20
niveau mbo+ niveau
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je thet Civas-diploma Kindervoedingsadviseur

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT). Erkend als nascholing door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Geeft recht op 60 nascholingspunten. Voor BGN-leden geldt dat dit geen specialisatieopleiding Kind en Voeding is, maar een nascholing.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je thet diploma. Slaagt u onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.