Stress en de gevolgen op je metabolisme / stofwisseling

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
12 december 2023

Stress en de gevolgen op je metabolisme

Wordt je stofwisseling trager door stress? Het antwoord is ja. Stress bepaalt jouw lichamelijke gezondheid veel meer dan je misschien wel weet. Lees hieronder waarom! 

Veel mensen ervaren veel druk. Druk geeft stress. Een op de zeven werkenden heeft burn-outklachten. En de helft van de Nederlanders heeft een ongezond gewicht. Het is dan ook niet heel toevallig dat deze twee met elkaar samenhangen.   


Metabolisme

Metabolisme is de stofwisseling in je lichaam. Deze zorgt ervoor dat je reststoffen, die je lichaam niet nodig heeft snel je lichaam verlaten door ontlasting. En dat de voeding die het lichaam zelf opneemt snel wordt omgezet in energie. Een goed metabolisme zorgt dus voor een gezond en energiek lijf. Een zwak metabolisme zorgt juist voor een over- of ondergewicht en weinig energie.  

Wat beïnvloed je stofwisseling

Je metabolisme is voor een deel genetisch bepaald, hier kan weinig aan veranderd worden. Maar we hebben wel degelijk zelf invloed op ons metabolisme. Een belangrijk factor hierin is stress. De mate waarin we stress ervaren en hoe we daar zelf mee omgaan.


Stress en cortisol

Stress maakt de stof cortisol aan in je lichaam. Cortisol is het hormoon dat ertoe leidt dat mensen minder slapen en meer eten. Dit affecteert de insuline-weerstand en kan leiden tot insulineresistentie. Je cellen in je spieren, vet en lever reageren daardoor niet goed op glucose in je bloed.  

Dit is erg slecht voor je lichaam aangezien insuline zorgt voor het opslaan van je voedingsstoffen waar je lichaam weer op kan bouwen. Ook zorgt cortisol ervoor dat je meer trek hebt in ongezond eten zoals eten waar veel suiker en/of vet in zit. Cortisol is hierdoor erg ongezond en verslechtert de stofwisseling drastisch.
Stress in brein én lijf

Nu weten we dus dat je metabolisme erg wordt beïnvloed door stress. Stress ervaar je daarom niet alleen in je brein, maar zeker ook in je lijf. Hoe kunnen we dit verminderen? Minder stress hebben is in deze tijd makkelijker gezegd dan gedaan. De gemiddelde Nederlander kampt met een behoorlijke prestatiedruk. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de stress die alle hoge energierekeningen met zich meebrengen. Of de stress die je ervaart rondom alles wat ‘moet’. Zelfs mondiale problemen zoals de toenemende opwarming van de aarde creëren stress. 

Stress tegengaan

Om stress tegen te gaan zijn er wel wat activiteiten die je makkelijk in je dagelijks leven kan implementeren, zoals een goed slaapritme, yoga, overdag af en toe mediteren, fysieke inspanning en ademhalingsoefeningen.


Professionele hulp

Deze tips zijn natuurlijk fijn om mee te nemen maar als je met een burn-out kampt, is dat helemaal niet zo gemakkelijk. Het is dan aan te raden professionele hulp te zoeken voor je mentale gezondheid. Want zoals eerder al aangeven staat dat onlosmakelijk verbonden met je fysieke gezondheid. 

Je metabolisme verbeteren

Behalve je stressgehalte tegengaan zijn er ook dingen die je kan doen om je stofwisseling te verbeteren. Drink bijvoorbeeld voldoende water, zorg voor dagelijkse beweging, eet veel gezonde vetten en maak tijd in je dag voor ontspanning. En hou je je voorraad gevuld met gezond eten. Dan is het makkelijker het juiste te pakken. Ook als je gehaast bent. Met deze tips zorg je voor een gezonde start; zowel mentaal als fysiek!

Meer weten?

Wil jij jezelf graag meer verdiepen in deze onderwerpen? Om zelf hier meer over te weten en/of om anderen hierin te adviseren? Check dan eens deze opleidingen over voeding, psychologie en coaching.