Docent Psychosociale basiskennis

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
25 april 2019

Docent Psychosociale basiskennis CPION stelt zich voor

Diana Jansen-Smit is docent Psychosociale Basiskennis bij Civas. Aan de hand van 5 vragen vertelt ze over haar vakgebied en docentschap voor Civas.

Wat is je achtergrond?

‘Na een studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, ging ik aan de slag als schoolpsycholoog. In die functie hielp ik kinderen en jongeren met een beperking. Daarna ben ik les gaan geven. Op een gegeven moment miste ik het contact met cliënten. Inmiddels werk ik ook als behandelaar.’

Wat trekt je zo aan in het vakgebied?

‘Het fascineert me hoe mensen zich gedragen en hoe dat gedrag ontstaan is. Samen met mijn cliënten onderzoek ik wat er speelt, hoe dat komt en welke stappen ze kunnen zetten om hun patronen te veranderen. Ik help mensen de oplossing zelf te ontdekken. Lesgeven in menselijk gedrag vind ik net zo boeiend. Er zijn zoveel verschillende ideeën en opvattingen om te bespreken. De studenten werken ieder vanuit verschillende achtergronden met hun cliënten. Die diversiteit geeft een leuke dynamiek aan de lessen.’

Hoe onderscheid je jezelf van vakgenoten?

‘Ik ben niet het type docent dat alleen maar zelf aan het woord is. Ik pas veel activerende werkvormen toe. Studenten laat ik bijvoorbeeld een casus maken. Dat houdt in dat ze echt dieper op de stof moeten ingaan om een antwoord te vinden. Zo ontdekken en verdiepen de studenten de lesstof door zelf te ervaren en te doen. Eigenlijk zoals ik dat ook met mijn cliënten doe. De colleges waarin we consultvoering behandelen, zijn bij mij favoriet. Via praktijkopdrachten en rollenspellen probeer ik met studenten antwoorden te vinden op vragen als: hoe creëer je een veilige omgeving waarin je cliënt zijn verhaal kan doen? Hoe toon je empathie?’

Wat kan men zoal verwachten van de opleiding?

‘Studenten willen nog wel eens onderschatten hoeveel werk de opleiding Psychosociale Basiskennis is. Het is een pittige studie waar je veel uren in moet stoppen. Je doet het er echt niet even bij. Maar het is wel een opleiding waar je echt wat aan hebt. Met het diploma voldoe je aan de eisen van PLATO en kun je je inschrijven in het abituriëntenregister van CPION.’

Welk advies heb je voor (aankomend) studenten?

‘Neem er voldoende tijd voor. Het is een gedegen opleiding waarbij je veel basiskennis opdoet. Je krijgt van alles een beetje mee: van de algemene psychologie tot aan allerlei verschillende stoornissen. Mijn studenten zien het vooral als een prima aanvulling op de kennis die ze al hebben. En het is ook leuk om te doen. Juist omdat je veel klassikale lessen volgt met andere studenten. Je leert van elkaar en je leert elkaar kennen. Het is dan tevens een mooie gelegenheid om andere therapeuten uit de omgeving te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Maak daar zeker gebruik van!’


> Ontdek de opleiding Opleiding Psychosociale basiskennis CPION