Docent Voedingsdeskundige Birgit de Heij stelt zich voor
MrBreath_menu_DEF

22 mei 2019 | 0 reactie(s)

Docent Voedingsdeskundige Birgit de Heij stelt zich voor

2 minuten leestijd

Birgit de Heij, is docent Voedingsdeskundige en Orthomoleculaire voeding bij CIVAS. Aan de hand van 5 vragen vertelt ze over haar vakgebied en docentschap voor CIVAS.

Wat is uw achtergrond?

‘Ik heb als cateringmanager gewerkt bij multinationals. Als leidinggevende bij een thuiszorginstelling kwam ik vervolgens in aanraking met ziektebeelden. Daarnaast kampte ik van kinds af aan met allerlei lichamelijke klachten zoals astma, migraine, en rugklachten. Medicatie hielp weinig. Door me in voeding te verdiepen, lukte het me om mijn eigen gezondheid te verbeteren. Inmiddels begeleid ik mensen in mijn eigen praktijk, geef ik lezingen, werk ik als docent en schrijf ik boeken over voeding.’

Wat trekt u zo aan in het vakgebied?

‘Als voedingsdeskundige is het iedere keer opnieuw inschatten hoe je iemand het beste kunt begeleiden. Aftasten waar iemand staat, wat de klachten zijn en waar die vandaan kunnen komen. Dat persoonlijke vind ik prachtig. Het is vooral creativiteit brengen in iemands voedingspatroon en echt meebewegen met de klant. En helaas lukt dat niet altijd. Soms vindt iemand het opvolgen van de adviezen te moeilijk terwijl een ander aan één consult genoeg heeft, de voedingstips overneemt en zich al snel fantastisch voelt.’

​Hoe onderscheidt u zich van vakgenoten?

‘Negen van de tien keer begin ik in het eerste gesprek niet over voeding. Ik informeer naar de hoogtepunten en dieptepunten in iemands leven. Dikwijls komen daar tranen bij kijken. Je moet je realiseren dat je niet alleen een voedingsgesprek met iemand voert. Er komt veel meer bij kijken, onder andere de emotionele kant. Net als bij mijn cliënten probeer ik de informatie op mijn studenten eenvoudig over te brengen en met simpele oplossingen te komen. Het is namelijk geen zoektocht naar het perfecte driegangendiner, maar naar makkelijke en doeltreffende maaltijden.’

​Wat kan men zoal verwachten van de opleiding?

‘Er wordt steeds meer geschreven over voeding, mensen worden wijzer. Dat is goed, maar het betekent ook dat ik vaker allerlei beweringen moet nuanceren, omdat ze niet goed onderbouwd zijn of niet kloppen. Waar ik mensen verder voor wil laten waken, is dat ze zich te veel verliezen in kleine details. Zorg eerst maar dat je de grote lijnen te pakken hebt. Zie de cursus vooral als mooie basis, maar blijf je verdiepen. Lees de vakbladen en ga naar lezingen.’

Welk advies heeft u voor (aankomend) studenten?

‘Begin al met adviezen geven als je studeert. Als je de informatie op een goede manier aan iemand anders moet uitleggen, leer je daar zelf het meest van. Ga gewoon aan de slag en met wat lef, maar denk niet dat je meteen wonderen kunt verrichten. Een lichaam is niet in drie weken opnieuw opgebouwd. Probeer om in de schoenen van de ander te staan en aan te voelen hoe het voor diegene moet zijn.’

Bekijk onze studies op het gebied van voeding & dieet
Schrijf u in voor een praktijkdag op het gebied van voeding


Dit artikel delen